Kraljevica 16. svibanj 2017.

Predstavljena ruta "Putovima Frankopana"

Predstavljena ruta "Putovima Frankopana"
U dvorcu Nova Kraljevica održana je konferencija za novinare na kojoj je predstavljen projekt kulturno- turistička ruta "Putovima Frankopana".

Konferenciji su prisustvovali župan Zlatko Komadina, gradonačelnik Grada Rijeke Vojko Obersnel, gradonačelnica Grada Kraljevice Nada Turina Đurić, kancelar Biskupije i voditelj Ureda za crkvenu umjetnost mons. Zvonimir Seršić, direktorica TZ Kvarnera Irena Peršić Živadinov te gradonačelnici, načelnici jedinica lokalne samouprave s područja Primorsko- goranske županije i čelnici ustanova koji su partneri na projektu.
 
"Ovaj projekt predstavlja naš doprinos Gradu Rijeci u realizaciju projekta EPK 2020.  Pokrenuli smo ga pred 12 godina te se pokazalo da kad je nešto dobro planirano onda je to trajno. Kandidaturom Rijeke u EPK dali smo regionalni štih upravo našem gradu. Ono što ima Primorsko- goranska županija je iznimno bogata kulturno povijesna baština i bioraznolikost. Našu povijest moramo živjeti u sadašnjosti i trasirati je u  budućnost. To je naša dužnost i obaveza i mi je činimo", rekao je župan Komadina. 
 
Na kulturno- povijesno bogatstvo osvrnuo se i gradonačelnik Grada Rijeke Vojko Obersnel. "Drago mi je da je ovaj projekt osmišljen tako da su u njega praktično uključene sve jedinice lokalne samouprave na području Primorsko- goranske županije koji imaju nešto vezano s poviješću knezova Frankopana. Ovaj projekt promovira našu povijesti i kulturno naslijeđe i šalje poruku o promišljanju naše budućnosti temeljem nasljeđa", rekao je gradonačelnik Obersnel.

 
Sedamnaest kaštela i tri sakralna kompleksa nanizana od Krka preko Vinodola do Gorskog kotara čine Kulturno- turističku rutu "Putovima Frankopana" za koju je Primorsko goranskoj županiji nedavno odobren iznos od 47,3 milijuna kuna bespovratnih sredstava iz strukturnih fondova Europske unije, temeljem prijave na natječaj Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU- Priprema i provedba integriranih razvojnih programa temeljenih na obnovi kulturne baštine. Riječ je o najvećoj pojedinačnoj donaciji koju je do danas Primorsko-goranska županija dobila za neki projekt. Ukupno će u obnovu objekata, njihovo uređivanje, promociju i stvaranje turističkih proizvoda koji će kroz cijelu godinu oživjeti otok Krk, vinodolsko zaleđe i Gorski kotar, biti uložen 61 milijun kuna, dok će 22%  od ukupnog iznosa projekta podmiriti sami korisnici. 
 
Uz Primorsko- goransku županiju, koja je vodeći partner, u projektu sudjeluje još 12 partnera – gradovi Rijeka, Kraljevica, Čabar i Bakar, općine Lokve, Čavle i Općina Vinodolska, TZ Kvarnera, TZ Grada Rijeke, Biskupija Krk, Centar za kulturu Grada Krka i Prirodoslovni muzej Rijeka. Većina partnera ima i pridružene suradnike, koji nisu izravni potpisnici sporazuma o provedbi projekta, pa je ukupno riječ je o pedesetak uključenih dionika s većeg dijela Primorsko goranske županije, što ukazuje na složenost projekta, ali istovremeno jamči  održivost kulturne rute.
 
Kulturno- turistička ruta "Putovima Frankopana" inspirirana je ostavštinom slavne hrvatske obitelji Frankopan koja je  od početka 12. do druge polovice 17. stoljeća na području Primorsko- goranske županije ostavila  brojna svjedočanstva svoga utjecaja i moći. Projekt je  pokrenula Primorsko- goranska županija, kao nastavak razvoja održivog modela kulturnog turizma, s ciljem obnove, očuvanja, zaštite i održivog korištenja frankopanske materijalne i nematerijalne baštine, u prvom redu kaštela te utvrđenih gradova i dvoraca Frankopana i Zrinskih. Rutom je obuhvaćeno sedamnaest kaštela i dvoraca (Gradec, Krk, Nova Kraljevica, Stari grad Zrinskih u Kraljevici, Grobnik, Trsat, Bakar, Drivenik, Grižane, Bribir, Novi Vinodolski, Hreljin, Ledenice, Čabar, Severin na Kupi, Brod na Kupi i Stara Sušica) te tri sakralna kompleksa (Franjevački samostan na Košljunu, Pavlinski samostan u Crikvenici i manastir Gomirje). 
 
U okviru projekta, sredstva će biti uložena u uređivanje objekata (20 milijuna kuna u uređenje okoliša, obnovu vanjskog pročelja i sanitarnih čvorova u dvorcu Nova Kraljevica; 21 milijun u uređenje i opremanje osam interpretacijskih centara; 2 milijuna u statičku sanaciju i konzervaciju zapadnog zida stambenog dijela kaštela Trsat te uređenje interpretacijskog parka na otvorenom; 2 milijuna u opremanje istraživačkog i edukativnog arheološkog centra u Lokvama; 1,4 milijuna u rekonstrukciju međukatnih konstrukcija i uređenje vanjskog sanitarnog čvora u Bakarskom kaštelu; 800 tisuća kuna u sanaciju bedemskih zidova na Krčkom kaštelu; 700 tisuća kuna u obnovu vanjske stolarije na dvorcu Zrinskih u Čabru; 300 tisuća kuna u obnovu fasade na zgradi općine (nekadašnjeg kaštela) u Bribiru), potom u jačanje postojećih ili stvaranje novih turističkih sadržaja (5,1 milijun u izradu interpretacijskih sadržaja; 2,6 milijuna u uređenje novog stalnog postava Prirodoslovnog muzeja u kaštelu Zrinskih u Brodu na Kupi; 1,1 milijun u nabavku opreme za provedbu kulturno turističkih sadržaja na kaštelu Trsat; 1,2 milijuna za uređenje posebno dizajniranog dječjeg igrališta na temu srednjeg vijeka u Bribiru; 700 tisuća kuna u opremanje multimedijalnog centra u Krku; 700 tisuća kuna u odore i pripadajuću opremu za udruge koje se bave frankopanskim temama; 800 tisuća kuna u edukaciju; 130 tisuća kuna u arheološka istraživanja; 52 tisuće kuna u uređenje frankopanske šetnice u Čavlima, 37 tisuća kuna u označavanje pješačkih staza u Bakru) te u promociju (1,2 milijuna kuna za promociju i vidljivost).
 
U Dvorcu Nova Kraljevica bit će sjedište tročlane uprave kulturno- turističke rute, a kroz projekt je omogućeno i zapošljavanje dvanaest interpretatora koji će tijekom cijele godine raditi u osam interpretacijskih centara gdje će tumačiti baštinu te biti zaduženi za poticanje suradnje na razini cijele rute, organiziranje lokalnih kulturnih i turističkih zbivanja, suradnju s umjetnicima, udrugama i građanskim inicijativama, OPG- ovima, ugostiteljima, turističkim zajednicama i agencijama. Svaki interpretacijski centar razradit će jednu osnovnu temu koje će se međusobno nadopunjavati, pa će tako "Frankopani i 600 godina povijesti umjetnosti" biti tema dvorca Nova Kraljevica , "Frankopani i europska pismenost" kaštela u Krku, u Bakru će se pričati o Frankopanima i gospodarstvu, u Bribirskoj kuli o Frankopanima i europskom nasljeđu zaštite ljudskih prava, a na Trsatskoj gradini o Frankopanima i duhovnoj baštini Europe. Interpretacijski centar u Grobničkom kaštelu razradit će temu "Frankopani i Antemurale Christianitatis", dvorac u Čabru bavit će se Frankopanima i europskom fortifikacijskom graditeljskom baštinom, dok će interpretacijski centar Kaštela Zrinskih u Brodu na Kupi pričati priču o Frankopanima i bioraznolikosti Europe.
 
Projekt će objediniti prirodnu, kulturnu, gastronomsku i turističku ponudu našeg kraja, ukazati na povezanost naše srednjovjekovne povijesti s europskim krugom te biti velik poticaj razvoju našeg zaleđa i Gorskog kotara, budući da se većina sadržaja nalazi izvan turistički najaktivnijih obalnih područja. 

Izvor: PGŽ