Kraljevica 14. veljača 2018.

Slovenci skupo koštali pusta Adama

Slovenci skupo koštali pusta Adama
Mesopustari su na rivi, pred okupljenim Kraljevičanima, sudili pustu Adamu. Poduži popis “grijeha” predvodili su problemi sa Slovencima pa Adamu spasa nije bilo. Osuđen je i spaljen, nakon čega su maškare ključ grada morale vratiti u ruke gradonačelnika Dalibora Čandrlića.

Maškare su posljednji puta ove godine veselo krenule od Banja prema kraljevičkoj rivi. Društvo je Mesopustarima, kako tradicija nalaže, radio pust Adam, jedan od rijetkih koji peto godišnje doba ne provede viseći na stupu. Naime, Kraljevičani svog pusta vode sa sobom gdje god išli pa se Adam, ako ništa drugo, prije suđenja dobro zabavi.

Na rivi su Mesopustare dočekali brojni Kraljevičani koji su pažljivo saslušali tešku optužnicu kojom se teretilo Adama. Među brojnim lokalnim, kraljevičkim problemima isticao se i jedan međunarodni. Probleme sa Slovencima, od Piranskog zaljeva do lanjskog kraljevičkog tunolova kojim su dominirala slovenska plovila, Adamu Kraljevičani nisu mogli oprostiti. Štoviše, upravo je “slovenski” Big game fishing poslužio kao inspiracija za masku kojom su se Kraljevičani predstavili na Riječkom karnevalu.

Unatoč trudu branitelja koji je s alegorijskih kola “Mali kekec” uzalud pokušavao spasiti klijenta nabrajajući olakotne okolnosti, poput “baby buma” među Mesopustarima i pokretanja kraljevičke brodogradnje, pomoći nije bilo.

Adam je spaljen na kraljevičkoj rivi čime je i službeno završilo ovogodišnje kratko, ali dinamično peto godišnje doba. Ključevi Grada vraćeni su u ruke starog- novog gradonačelnika Dalibora Čandrlića, koji se zahvalio Mesopustarima što čuvaju tradiciju već 130 godina, poručivši kako će Grad i ubuduće pomagati da se stara “užanca na zatare”.