Kraljevica 5. kolovoz 2018.

Tunolov se vratio kući

Tunolov se vratio kući
Tunolov se, na oduševljenje mještana, barem nakratko, vratio u Bakarac. “Tira, tira…” čulo se sa straže već četvrtu godinu u niza, a bakarački su ribari iz mora izvukli šezdesetak kilograma tešku ribu i fešta od tune je mogla početi.
 
Bakarčani i njihovi gosti jučer su se nakratko vratili u prošlost, u vrijeme kada je maleno kraljevičko mjesto živjelo od tune i za tunu. Hvalevrijedna manifestacija “Tira, tira”, simulacija tunolova kakav je u Bakarcu nekada bio, dočekala je svoje četvrto izdanje.
 
Tira, tira…
 
Nakon što se sa straže začulo “Tira, tira” bakarački su ribari krenuli potezati mrežu ispred “Sridnje”, onako kako su to nekada davno radili njihovi nonići. Samo nekoliko trenutaka kasnije iz mora su, na opće oduševljenje brojnih okupljenih, pogotovo onih najmlađih, izvukli sjajan primjerak tune, teške šezdesetak kilograma. 
 
“Tune više ne dolaze u tolikom broju. Tu i tamo neka tuna samica i to je sve što vidimo. Željeli smo vratiti ono po čemu je Bakarac poznat. Danas je poznat po buri, to mogu svi vidjeti, a tune više nema pa smo organizirali ovu manifestaciju da ljudi mogu doživjeti tunolov. Odaziv je dobar, svake godine dođe petstotinjak ljudi, što je za Bakarac, koji ima dvjestotinjak stanovnika, super”, rekao je Renato Franko, jedan od organizatora. 
 
Fešta od tune
 
Velika bakaračka fešta od tune s rive se ubrzo preselila u mjesto, gdje su posjetitelji mogli uživati u Bakarčanima najdražem specijalitetu- ukusnoj tuni na žaru, a da fešta ne prođe u tišini pobrinula se kraljevička Grupa Venus. 
 
Jedinstvena manifestacija počela je još prošle subote, otvorenjem izložbe “Tunere i tunerski način ribarenja- vrime prolazi, tunere ostaju” u Društvenom domu u Bakarcu, a ove je godine održana i “Mića tira”, simulacija tunolova potezanjem male migavice, namijenjena najmlađima.
 
Obnova straže
 
Straže, simbol mjesta, koji mnogi pogrešno nazivaju tunerama (velike mreže stajačice), nekada su krasile Bakarac. Prve su izgrađene prije tri stoljeća, kada je počeo tunolov u Bakarcu. Bilo ih je desetak, a danas je nažalost ostala tek jedna. No, to bi se uskoro trebalo promijeniti. 
 
“Prvu stražu nam je srušila bura ove zime pa smo s Gradom dogovorili da se ista obnovi. Obnova je skupa, ali željeli smo nešto napraviti da za početak imamo barem dvije straže, da nas podsjećaju na prošlost. Materijal smo već nabavili, vrijeme nam je nakratko poremetilo planove, ali sljedeću godinu ćemo dočekati minimalno s dvije straže, a nadamo se da ćemo još neku uspjeti obnoviti”, najavio je Franko.