Kraljevica 28. prosinac 2023. F.Frleta

“Zatitraše zvjezdice” - predivna glazbena večer u Kraljevici

“Zatitraše zvjezdice” - predivna glazbena večer u Kraljevici
U organizaciji HGD Zvijezda Danica u Kraljevici je održan koncert “Zatitraše zvjezdice”, koji nosi ime po istoimenoj tradicijskoj pjesmi iz Kraljevice, a kojom su domaćini otvorili predivnu glazbenu večer. 

Prilikom pozdrava voditelj Zvijezde Danice, Frane Frleta, naglasio je kako se radi o trećem po redu izdanju istoimenog koncerta te da je on u tom smislu već postao tradicionalan. Zatim se prepunoj dvorani HGD Zvijezda Danica prisutnima obratio gradonačelnik Grada Kraljevice Dalibor Čandrlić i zaželio sretan Božić i ugodne praznike. 

Nakon pozdravnih riječi uslijedilo je putovanje što zemljopisno što stilski kroz jedinstveni glazbeni žanr, a to je božićna glazba. Tako su nas članovi Zvijezde Danice uz svoje goste klape Kraljevica, Vongola, Sv. Jakov i vokalne skupine Lira proveli kroz tradicijsku božićnu glazbu Hrvatskog primorja, Turopolja, Dalmacije, Zagorja zatim su se na repertoaru našle skladbe utjecajnih skladatelja, baroka, klasicizma, kasnog romantizma i nacionalnog stila izvedenih na hrvatskom, engleskom, njemačkom, ukrajinskom i francuskom jeziku. 

Pred kraj mogli su se čuti božićni jazz standardi u aranžmanima barbershop stila i zborskim pjevačima, ali i publici uvijek drage skladbe gospel izraza. U 80 minuta koliko je trajao program nije moguće dotaknuti se svih stilova koji su se uvukli u taj jedinstveni žanr božićne glazbe, ali ukupno 60-ak pjevača koje su nastupili u raznim ansamblima koje su uvježbali Andrina i Frane Frleta, svakako su približili publici mnoge svjetske stilove pritom ne zaboravljajući izvornu hrvatsku božićnu glazbu. 

Zbor su korepetirali profesorica Dora Lovrenčić i profesor Juraj Marko Žerovnik koji su prilikom izvedbe skladbe Gabriela Faurea - Cantique de Jean Racine svirali zajedno. Voditelj Zvijezde Danice zahvalio je publici, Gradu Kraljevici i ostalim pokroviteljima i sponzorima na potpori u radu i najavio mnoge aktivnosti u sljedećoj godini u kojoj Zvijezda Danica slavi 130 godina neprekidnog rada i postojanja.