Kraljevica 6. srpanj 2019.

Zvijezda Danica “zasjala” na Kraljevačkom kulturnom letu

Zvijezda Danica “zasjala” na Kraljevačkom kulturnom letu

“Kraljevačko kulturno leto” večeras je svečano otvoreno na Ljetnoj pozornici. Čast da otvori popularnu kraljevičku manifestaciju pripala je HGD Zvijezda Danica, koje slavi veliki jubilej- 125 godina neprekidnog rada. 

Svečano je večeras bilo na Ljetnoj pozornici u Kraljevici gdje je otvoreno “Kraljevačko kulturno leto”, manifestacija koja se proteže sve do kraja kolovoza, a Kraljevičanima i njihovim gostima donosi brojna kulturno- zabavna događanja.


“Ljubitelji dobre glazbe uživat će u koncertu izvrsnog Đanija Stipaničeva i pjevačke dive Radojke Šverko. Dobro ćemo se nasmijati i oraspoložiti uz komedije Ri Teatra i Teatra Exit. I ove ćemo godine slušati klape, tu je i jazz koncert, a novitet je Etno Camping s nastupima naših klapa i KUD- ova u Kampu Oštro”, najavila je Paula Vučković, zamjenica kraljevičkog gradonačelnika. 


“Kraljevica je grad bogatog povijesnog nasljeđa i kulturne baštine, tragove čega vidimo svuda oko nas. U povijesno nasljeđe puno ulažemo. I ovaj ćemo prostor nastojati urediti. No, prostori bi bili prazni bez ljudi. Kraljevačko kulturno leto zato otvaramo na najbolji mogući način jer Zvijezda Danica već 125 godina svojim nastupima oživljava te prostore”, rekao je kraljevički gradonačelnik Dalibor Čandrlić.

125. godina HGD- a Zvijezda Danica

Zvijezda Danica tako je velikim slavljeničkim koncertom otvorila tradicionalnu kraljevičku manifestaciju. Jedno od najstarijih hrvatskih glazbenih društva, koje obilježava čak 125. godina neprekidnog rada, kraljevičkoj se publici predstavilo zanimljivom glazbenom monodramom.


Kroz svojevrsnu je personifikaciju društva Zvijezda Danica ispričala svoju priču  i okupljene, poput vremeplova, povela na jedinstveno glazbeno putovanje kroz povijest društva. 

“Glazbena monodrama koju smo pripremili je nešto novo, zanimljivo i konceptualano drukčije od uobičajenih koncerata zborova. Ovo je prvi u nizu koncerata, koji će se, nakon ljetne stanke, nastaviti diljem Hrvatske, a 18. prosinca, na rođendan zbora, u Kraljevici ćemo održati još jedan veliki koncert”, najavio je Frane Frleta, umjetnički voditelj HGD- a Zvijezda Danica, pozvavši sve zaljubljenike u zborsko pjevanje da se priključe društvu.

Knezovi krčki, koji su podizanjem zastave KKL- a označili početak manifestacije, su HGD- u Zvijezda Danica uručili povelju povodom 900. godina od prvog spominjanja imena Frankopana.