Bakar 30. studeni 2014.

Bakrani proslavili Andrejnu

Bakrani proslavili Andrejnu
U staroj bakarskoj gradskoj jezgri, točnije konkatedrali svetog Andrije, inače trećoj po veličini u Hrvatskoj(veće su samo zagrebačka i đakovačka katedrala), proslavljen je blagdan Svetog Andrije Apostola- Andrejna. Svečano misno slavlje predvodio je vlč. Marinko Kajić, župnik Velog Brguda, Velih Muna i Vodica.

Proslava dana bakarskog zaštitnika počela 15. studenog koncertom “Večer Kiyrie” u izvedbi crkvenog zbora Sv. Andrej, također u konkatedrali Sv. Andreja. Program se nastavio turnirom u briškuli i trešeti, u organizaciji udruge penzionera Bakra. Uslijedile su “Iskrice i vatrometi humora Desimira Širole” u gradskoj knjižnici, u organizaciji Udruge Bakarska žena te znanstveno stručni skup “Povijest pomorstva bakarskog kraja i Kostrene”. U crkvi Sv. Margarete održana je izložba “Lanac bakarskog i kostrenskog sidra”, a na Praputnjaku je predstavljena knjige “Vinogradarstvo”, o povijesti, obnovi i razvoju vinogradarstva na području Praputnjaka. Izložen je i ručno rađeni nakit od keramike, autorice Branke Ris. Na samu Andrejnu je organiziran doček konvoja brodova s hodočasnicima, povodom proslave blagdana Svetog Nikole. Uz svetu misu, organizirana je izložba fotografija Miljenka Šegulje u Katakombama te izložba mladih bakarskih umjetnika u Kaštelu, uz recital malih čakavaca Društva naša djeca Bakar i tamburaški sastav Žažara. 

“Puno je događanja, mjesni odbor, sve bakarske udruge i sami mještani Bakra pa i naš velečasni Josip Vozila, koji je, unatoč godinama, još uvijek vrlo aktivan i emotivan. To je pokazao i večeras na misi. sv. Andrija je zaštitnik Bakra kroz stoljeća, simbol Bakra i to je dan koji svakako treba obilježiti. Bakar je kroz svoju povijest toliko toga dao hrvatskom primorju, ali i cijeloj našoj domovini. Raduje  me kad sam vidim koliko se ljudi okupilo večeras,“ poručio je Tomislav Klarić, bakarski gradonačelnik.