Bakar 4. siječanj 2020.

10 zanimljivosti koje (možda) niste znali o Bakru

10 zanimljivosti koje (možda) niste znali o Bakru

O drevnom su Bakru napisani tekstovi, stihovi i knjige, ispričane priče. No, unatoč tome ovaj primorski gradić još uvijek ima mnogo toga za “reći”. Stoga donosimo 10 zanimljivosti koje (možda) niste znali o Bakru.

1. Nekada najveći hrvatski grad


Bakar je na prijelazu iz 18. u 19. stoljeće bio najmnogoljudniji hrvatski grad. Prema popisu stanovništva Ugarske i Hrvatske iz 1787. i 1804. godine Bakar je imao gotovo tri puta više stanovnika od Zagreba.

2. Pitka voda iz Bakarskog zaljeva


Perilo, Dobra i Dobrica tri su velika izvora pitke vode. Uz njih tu su još brojni, što veći što manji, izvori kvalitetne vode, koji završavaju u Bakarskom zaljevu. U sušnim razdobljima dio grada Rijeke i šire okolica opskrbljuje se vodom iz Bakra.

3. Najstarija hrvatska strukovna škola


U Bakru se nalazi najstarija strukovna škola u Hrvatskoj- “Pomorska škola Bakar”, koja je  s radom započela 5. rujna, davne 1849. godine.

4. Bakrani ili Caponi


Iako je bio okružen čakavštinom dugi niz godina Bakar je bio prava “utvrda” cakavizma pa su susjedi Bakrane prozvali “Caponi”. Čakavština je ipak našla put do Bakra pa je “ča” zamijenilo “ca”.

5. Bakarski novac


Davne 1849. godine Bakar je imao vlastite novčanice. Kad se pojavila potreba za sitnim gradskim novcem Gradska uprava izdala je dvije emisije papirnog novca od 5 i 10 krajcara, na kojima su bili sveci zaštitnici sv. Margareta i sv. Andrija.

6. Tajanstvena kripta


Ispod župne crkve sv. Andrije nalazi se tajanstvena dvodijelna kripta s 85 grobnih mjesta. Grobovi su iz 18. i 19. stoljeća, a neka grobna mjesta nemaju nikakvog zapisa. Sama kripta još uvijek nije dovoljno istražena.

7. Stoljeće mletačkih napada


Od 1508. do 1616. godine mletačka mornarica, tada velesila na Mediteranu bezuspješno napadala Bakar. U spomen na posljednji veliki napad i obranu Bakra svake se godine održava tradicionalna manifestacija- “Pomorska bitka”.

8. Bakar do Risnjaka


Vrh Risnjaka nalazi na području Grada Bakra, koji se od mora uzdiže sve do 1.528 metara nadmorske visine. Pod Bakrom je tako i dio predivnog Nacionalnog parka Risnjak.

9. Jezero koje nestaje


U bakarskom zaleđu može se vidjeti rijedak krški fenomen. U kišnim razdobljima slivne i podzemne vode od krške doline stvaraju jezero. No, fenomen je kratkog vijeka jer vodu jezera već prva bura vraća u podzemne tokove bakarskih izvora.

10. Najveća hrvatska industrijska zona


Industrijska zona Bakar najveća je u Hrvatskoj. Zona na Kukuljanovu trenutno broji više od 200 poslovnih subjekata i preko 4 tisuće zaposlenih, a te brojke nastavljaju rasti iz dana u dan.

foto (naslovna): M. Šegulja