Bakar 23. studeni 2017.

Turistički vodiči upoznali ljepote drevnog Bakra

Turistički vodiči upoznali ljepote drevnog Bakra
Pedesetak turističkih vodiča jutros je prošetalo Bakrom i tako doznalo što sve “skriva” drevni primorski gradić, koji će, ako je suditi po reakcijama, u budućnosti imati puno više posjetitelja.

Ne tako davno pisali smo o bogatstvima bakarskog kraja. Mnoga od njih našla su se i među “Top 10 povijesnih atrakcija u Riječkom prstenu”, po izboru našeg portala. A ljepote drevnog grada danas su imali priliku upoznati i turistički vodiči. Njih pedesetak, iz naše i Istarske županije te Zagreba, jutro je provelo u razgledavanju starog Bakra, s kojim ih je upoznala Sonja Jelušić Marić, direktorica Turističke zajednice grada Bakra.

Obilazak je počeo u staroj gradskoj jezgri, koja se ima čime pohvaliti, a skriva i mnoge “tajne”. Turistički vodiči tako su između ostalog prošetali trgom Vrata i naučili ponešto o starinskim kamenim mjerama iz 15 st., doznali su legende o prekrasnoj Turskoj kući, obišli su crkvu sv. Andrije apostola i njenu tajanstvenu kriptu, kao i impozantni Frankopanski kaštel, a spomenuti svakako treba i dojmljivu Rimsku kuću te simpatičnu crkvicu sv. Križa. Kako bi dojam bio potpun goste je dočekala i Gradska straže Bakar 1848.

Obilazak je zvršio degustacijom bakarskih baškota na jedinstvenim Bakarskim prezidima. Baškote su okupljeni zalili Starom Bakarskom vodicom, u društvu članica PZ Dolčine odjevene u tradicionalnu nošnju praputnjarske težakinje, uživajući u predivnom pogledu što se pruža s Takale.
 
Stručni obilazak organiziran je od strane Turističke zajednice grada Bakra, a na inicijativu Udruge turističkih vodiča Kvarnera.
 
“Bakar do sada nije bio nedovoljno istražen od strane samih vodiča, a i mnogi objekti u međuvremenu su stavljeni u funkciju turizma. Sama činjenica da su obilasku prisustvovali brojni vodiči s područja Kvarnera te čak deset vodiča iz Istre i tri vodiča iz Zagreba pokazuje da njihov interes za daljnju suradnju i razvitak Bakra u tome pravcu svakako postoji. Sudeći po reakcijama, zainteresiranosti i brojnim tehničkim pitanjima vodiča, Bakar uistinu ima potencijala postati nova izletnička destinacija. Također, planiramo napraviti istu takvu edukaciju i za turističke agencije kako bi one mogle uvrstiti Bakar u svoje izletničke programe”, zaključila je direktorica Turističke zajednice grada Bakra.
 
Turistički vodiči na kraju nisu skrivali oduševljenje viđenim pa će Bakar u budućnosti zasigurno imati znatno više vođenih tura, kojih je do sad bilo tek dvadesetak godišnje. Bakar je pokazao da može i zaslužuje više.