Bakar 31. ožujak 2020.

Zaraženih za sada nema, donesene mjere za gospodarstvo

Zaraženih za sada nema, donesene mjere za gospodarstvo
Donesene su mjere za pomoć bakarskom gospodarstvu, većih kršenja mjera Nacionalnog stožera nema, a na području Grada Bakra do danas nema ni potvrđenih slučajeva zaraze Covid- 19 koronavirusom. 

Gradsko vijeće Grada Bakra jednoglasno je prihvatilo Odluku o mjerama za pomoć gospodarstvu, koje je predložio bakarski gradonačelnik Tomislav Klarić


Od komunalne naknade tako će, od 1. travnja, biti u potpunosti oslobođene tvrtke i poduzetnici koji su odlukom Nacionalnog stožera prestali s radom, dok će proizvodne i uslužne djelatnosti koje rade manjim kapacitetom plaćati 50 posto iznosa. Grad im neće naplaćivati zakup poslovnih prostora, zaračunavati kamate na potraživanja, a ovrhe se neće provoditi. 

Spomenuti treba i kako je Grad s društvom Crveni Križ Rijeka dogovorio pripremu i dostavu obroka starijim i nemoćnim osobama na bakarskom području. Svi zainteresirani mogu se javiti izravno Crvenom križu. 

1500 zahtjeva za propusnice

Kako ističe načelnik Stožera civilne zaštite Grada Bakra Tomislav Dundović u svega nekoliko dana pristiglo je preko 1500 zahtjeva za izdavanje propusnica, a Stožer je odobrio gotovo trećinu zahtjeva te je do sada izdao 451 propusnicu.


“Danas je situacija puno bolja, građani su zaista ozbiljno shvatili trenutak u kojem se nalazimo tako da se sada većina zahtjeva za propusnicom odnosi uglavnom na one neophodne, odnosno neodgodive životne situacije”, naglašava Dundović.

Nema kršenja donesenih mjera

Načelnik Stožera civilne zaštite Grada Bakra poručuje i kako po informacijama koje pristižu s terena nema kršenja odluka donesenih od strane Nacionalnog stožera, a to se posebno odnosi na zadržavanje na javnim površinama.


Osim brojnim stanovnicima koji se pridržavaju donesenih mjera iz bakarskog Stožera posebne pohvale stižu i Vatrogasnoj zajednice Grada Bakra, na koju su se, kako kažu, uvijek mogli osloniti, a čiji članovi se posebno ističu u provedbi mjera. 

Nema zaraženih

Iako ne raspolaže trenutnim brojem osoba u samoizolaciji na bakarskom području, koji stalno varira, iz Stožera civilne zaštite grada Bakra poručuju kako je najvažniji podatak da do danas na području Grada Bakra nije bilo zaraženih osoba.


S obzirom na to da će Grad Bakar zbog krize imati smanjene prihode rade se izračuni i razmatraju modeli funkcioniranja.

“Činjenica da u Gradskoj upravi imaju svega 23 djelatnika za Bakar bi bio lako rješiv problem kad o gradskom proračunu ne bi ovisilo još najmanje stotinjak drugih radnih mjesta. Gradski vrtići ni privatni ne rade, već je tu 49 zaposlenih. Imamo i šest nastavnica u produženom boravku kao i djelatnice Gradske knjižnice, Turističke zajednice, KD Dobra, Industrijske zone… za sve te ljude moramo osigurati plaće”, istaknuo je Klarić. 


Djelatnici trenutno koriste stari godišnji odmor po čijem će isteku koristiti i novi. Uprava je podijeljena u dvije ekipe, koje osiguravaju funkcioniranje Grada.

“Nema isplata dara za Uskrs niti regresa. Smanjenja plaća ovisit će o smanjenju prihoda u gradski Proračun. Ukoliko do tada kriza ne stane već imamo u pripremi brojne nove mjere, tako da smo spremni na sve opcije”, zaključio je Karić.