Kostrena 23. studeni 2018.

Dva desetljeća brige za najmlađe Kostrenjane

Dva desetljeća brige za najmlađe Kostrenjane
Kostrenski Dječji vrtić “Zlatna ribica” jučerašnjom je svečanom priredbom, u kojoj su sudjelovali brojni mališani i njihove odgajateljice, proslavio dva desetljeća brige za najmlađe Kostrenjane. 
 
Razigrano, raspjevano i svečano bilo je jučer u kostrenskom dječjem vrtiću “Zlatna ribica”, koji je prigodnom priredbom obilježio značajan jubilej. Naime, ove je godine  20. obljetnica osnivanja Ustanove za predškolski odgoj i obrazovanje u Kostreni i 19. godina rada u sadašnjem objektu. 
 
Mjesto zdravog odrastanja
 
“Dvadeset godina rada obilježilo je dvadeset generacija djece koje su ovdje odrastale. Svako dijete ostavilo je trag u ovom vrtiću, kao što je i vrtić zauvijek ostao dio njihovog djetinjstva. Ako se osvrnemo unazad, vjerujem da svi skupa imamo puno razloga za zadovoljstvo i ponos, prije svega na to što smo našu djecu odgajali promičući istinske vrijednosti koje će vjerujemo ostati trajno utkane u njihove živote. Naš je vrtić od samog početka više od odgojno- obrazovne ustanove i snažno je integriran u svakodnevni život zajednice, njegujući kulturni identitet, govor, sudjelujući u svim njezinim aktivnostima i potrebama. Nadamo se da smo bili kvalitetna podrška i našim roditeljima, osnažujući ih na njihovom putu roditeljstva. Sve to ne bi bilo moguće bez truda i predanog rada djelatnika vrtića koji je prepoznat i nagrađivan od strane brojnih institucija i ustanova. Nastojat ćemo da i u budućnosti naš vrtić bude prepoznatljiv po kvaliteti rada i mjesto zdravog odrastanja, u koje djeca s veseljem dolaze i s radošću ga se sjećaju”, poručila je Jasminka Pribanić, ravnateljica Dječjeg vrtića “Zlatna ribica”.
 
“Dvadeset godina rada našeg vrtića i isto toliko generacija polaznika koji su ovdje proveli neke od najljepših i najveselijih trenutaka djetinjstva, stekli prva prijateljstva i brojne korisne navike, najbolje govore o kvaliteti rada i predanosti djelatnika. Nastojanje da budu potpora roditeljima, da osluškuju potrebe svakog djeteta, ali i potrebe zajednice, da njeguju naše Ča, da čuvaju okoliš i zagovaraju zdrav život, promaknulo je ovaj vrtić u daleko više od odgojno- obrazovne ustanove i pretvorilo ga u kuću dobrih emocija, radosti i veselja. Želimo im puno uspjeha u daljnjem radu i još puno lijepih i sretnih godina koje će s ponosom obilježavati”, rekla je zamjenica načelnika Općine Kostrena Durđica Matešić Bilobrk.
 
Najuspješniji županijski vrtić
 
Kostrenski je vrtić s radom započeo 5. listopada 1998. godine. Tadašnji Dječji vrtić Kostrena imao je samo jednu odgojno obrazovnu skupinu s 30 djece, a koristio je prostor vile Amfora. Već godinu kasnije počela je izgradnja nove zgrade u Žuknici, gdje je 22. studenog otvorena “Zlatna ribica”. Vrtić je 2012. nadograđen te je s pet proširen na devet odgojnih skupina, koliko ih broji i danas. 
 
Danas vrtić polazi 171 dijete, raspoređeno u dvije jasličke i sedam vrtićkih skupina. Za najmlađe se Kostrenjane brine 35 djelatnika, među kojima su i stručnjaci različitih profila koji zajedno s odgajateljima svakodnevno rade na podizanju kvalitete odgojno-obrazovnog rada s djecom.
 
Spomenuti svakako treba da je prošle godine odlukom povjerenstva za dodjelu Županijske nagrade povodom Svjetskog dana učitelja, Dječji vrtić “Zlatna ribica” proglašen je najuspješnijim vrtićem Primorsko- goranske županije.