Kostrena 5. kolovoz 2015.

Dva desetljeća “Oluje”

Dva desetljeća “Oluje”
Dan pobjede i domovinske zahvalnosti u Kostreni je obilježen procesijom i svečanom misom te polaganjem vijenaca na središnji križ u Svetoj Luciji i na spomenik hrvatskim braniteljima poginulim u Domovinskom ratu. 

Uz svečani govor općinske načelnice Mirele Marunić i predsjednika Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata ogranak Kostrena, Franje Božinovića, na terasi Narodne čitaonice Sv. Lucija dodijeljene su plakete obiteljima poginulih i umrlim braniteljima te stopostotnim invalidima. 

“Domovinski rat je presudno razdoblje hrvatske povijesti, a odlučujuća operacija bila je Oluja, kruna Domovinskog rata i kraljica svih hrvatskih pobjeda. Oluja je osigurala slobodu svih hrvatskih građana i razvoj Republike Hrvatske. Olujom je osigurana teritorijalna cjelovitost i opstanak Hrvatske. Preduvjet ove pobjede bilo je zajedništvo Hrvata u Hrvatskoj, BIH i iseljeništvu. Naša je obveza da činjenice o Oluji i Domovinskom ratu prenosimo na naraštaje koji dolaze. Zahvalnost za ovu pobjedu zaslužuju hrvatski branitelji. Njima dugujemo slobodnu i neovisnu Hrvatsku,” naglasio je Božinović.

“Na današnji dan prisjećamo se prijelomnog, dugoočekivanog trenutka u Hrvatskoj prošlosti. Prije točno 20 godina Hrvatska vojska hrabro je ušla u žarište borbe s daleko nadmoćnijim neprijateljem te podizanjem hrvatske zastave na kninskoj tvrđavi ispisala stranice povijesti. Pobjeda u VRO Oluja, kojom su hrvatske snage oslobodile Knin, kruna je hrvatske čežnje za uspostavom samostalnosti i slobode. Ova pobjeda ostvarila je najvažnije strateško- političke i vojne ciljeve, cijelog Domovinskog rata, u kojem je Hrvatska osigurala slobodu. Danas slavimo tu pobjedu, ali se i s pijetetom prisjećamo svih onih koji su svoje živote utkali u nju. Njihovoj predanosti i žrtvi odajemo počast. Herojima Domovinskog rata dugujemo neizmjernu zahvalnost, a u njihovoj hrabrosti nalazimo snagu za prevladavanje poteškoća s kojima se naša zemlja danas suočava, kao i nadahnuće da se okrenemo budućnosti i utiremo put Hrvatskoj, kao modernoj europskoj državi i društvu koje njeguje toleranciju i solidarnost, međusobno poštovanje i razumijevanje, društvu u kojem nema mjesta diskriminaciji i nasilju, društvu kakvo građani ove zemlje i zaslužuju. Svima s ponosom čestitam 5. kolovoza, Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i dan hrvatskih branitelja, ” poručila je načelnica Općine Kostrena.

Bogat program obilježavanja 20 obljetnice vojno redarstvene operacije Oluja započeo je otvaranjem izložbe “Garda Hrvatska“ i predavanjem “Domobranstvo u Domovinskom ratu“, u Narodnoj čitaonici Sv. Lucija u Kostreni. Tijekom vikenda održan je plivački maraton u organizaciji KPA Kostrena i dvodnevni malonogometni turnir čiji je organizator Udruga dragovoljaca i veterana Domovinskog rata ogranak Kostrena, a sportsko druženje nastavilo se u nedjelju i ponedjeljak na terasi Narodne čitaonice gdje je održano natjecanje u briškuli i trešeti i šahovski turnir. Likovna udruga Veli pinel izložila je svoje radove posvećene Oluji koje su donirane Udruzi dragovoljaca i veterana Domovinskog rata ogranak Kostrena. 

Dan uoči obljetnice položeni su vijenci na središnji križ u Sv. Barbari, na spomenik hrvatskim braniteljima te na grobove hrvatskim braniteljima poginulim u Domovinskom ratu. U Sportskoj dvorani Kostrena održan je turnir u stolnom tenisu dok je u Narodnoj čitaonici u Svetoj Luciji održano predavanje o oružju korištenom u Oluji i predstava “Kvadri barba Zorana Kompanjeta“. 

Organizator proslave obilježavanja 20. obljetnice VRO Oluja je Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata ogranak Kostrena.