Kostrena 24. svibanj 2019.

Kostrena i Selnica ob Dravi postale prijateljske općine 

Kostrena i Selnica ob Dravi postale prijateljske općine 

U Selnici ob Dravi potpisan Sporazum o prijateljstvu i suradnji Općine Kostrena i istoimene slovenske općine, gdje boravi delegacija iz Kostrene predvođena načelnikom Draženom Vranićem, zamjenicom Đurđicom Matešić- Bilobrk te predsjednikom Općinskog vijeća Draženom Soldanom i potpredsjednikom Željkom Linšakom. 

Kostrensku delegaciju čini ukupno trideset i četiri predstavnika, među kojima su i predstavnici Općinske uprave, Turističke zajednice, Sportske zajednice, Dječjeg vrtića, Odbora za kulturu, odgoj i obrazovanje te članovi kostrenskih udruga Katedre Čakavskog sabora Kostrena, Ekoregije Kostrena, Vali, Veli pinel, UABA te Odreda izviđača Sjever- jug.

Dvodnevni program ispunjen je aktivnostima kojima su slovenski domaćini i njihovi gosti iz Kostrene simbolično i svečano obilježili početak suradnje među općinama, dok je sam čin bratimljenja održan na svečanoj sjednici u okviru proslave Dana Općine Selnica ob Dravi.


U svom prigodnom govoru uoči potpisivanja Sporazuma, kostrenski načelnik Dražen Vranić između ostalog istaknuo je kako će se Kostrena i Selnica u budućnosti razvijati u duhu suradnje i zajedničkih projekata kao i kroz kulturnu razmjenu udruga i ustanova: 

“Ovo je za Kostrenu poseban događaj koji će ostati trajno zabilježen u povijesti naše Općine i prvo bratimljenje koje potpisujemo. Posebno mi je drago što je to upravo s općinom s kojom imamo puno sličnosti i dodirnih točaka. Osim suradnje, činom bratimljenja šaljemo važnu poruku da se želimo razvijati u europskom duhu i zajedništvu i da je upravo naša različitost najveće bogatstvo i vrijednost na kojoj trebamo graditi svoju budućnost”, naglasio je Vranić.

Povodom Dana Općine Selnica ob Dravi, kostrenski načelnik uručio je načelnici Selnice Vlasti Krmelj nekoliko simboličnih poklona; sliku koja je dar akademskog slikara iz Kostrene Ivana Penzeša- Nadalova, Kostrensku tortu izrađenu prema receptu lokalne slastičarne u posebnom pakiranju, koje je kao i promotivne poklone Općine Kostrena dizajnirao Kostrenjan svjetskog glasa Juraj Zigman, a među darovima je bila i keramička svjetiljka koju su kao simbol praznika Dana Občine Selnica izradili članovi udruge Vali.  

Svečanu ceremoniju svojim su nastupima uveličali Ženski vokalni sastav Luštrin iz Kostrene i Muški pjevački zbor Kulturno društvo Pavza iz Selnice. Treba istaknuti kako je naglasak cijelog programa bio upravo na kulturnom izričaju. Kostrena se u Selnici predstavila izložbom radova kostrenskih udruga Veli pinel i Vali koju je svojim recitacijama uveličala pjesnikinja Branka Kržik Longin. 

Osim darova općinskoj načelnici, Kostrenjani su u Selnicu došli punih ruku. Mjesnoj knjižnici darovali su komplet Zbornika i knjige kostrenskih autora, a svim sudionicima svečane sjednice podijeljena je kostrenska torta u barčici kao simbol pomorske tradicije Kostrene. 


Bratimljenje dvaju općina održalo se na praznik Općine Selnica ob Dravi 23. svibnja u spomen na 1918. godinu kada je u slovenskim gradovima zasvijetlila prva žarulja koja se napajala električnom energijom proizvedenom u hidroelektrani "Fala". Izgradnja hidroelektrane imala je velik utjecaj na razvoj Selnica. Nove mogućnosti za posao potaknule su naseljavanje i infrastrukturni razvoj mjesta radi čega je taj datum odabran kao praznik Općine. 

Selnica ob Dravi nalazi se u sjevernom dijelu Slovenije u pokrajini Štajerskoj i statističkoj regiji Podravskoj. Na sjeveru, općina graniči s Austrijom dok se središnji dio općine nalazi u dolini Drave na mjestu gdje rijeka izlazi iz kanjona i ulazi u ravničarske krajeve. Sjeverno od doline Drave izdiže se planina Kozjak, a južnoj strani se smjestilo Pohorje. Prema podacima iz 2017. godine, Selnica ima 4.462 stanovnika u 14 naselja i ukupnu površinu od 64,5 četvorna kilometra.