Kostrena 25. ožujak 2020.

Kostrenjani do propusnica mogu preko on- line zahtjeva

Kostrenjani do propusnica mogu preko on- line zahtjeva
Općina Kostrena od danas propusnice izdaje putem on- line zahtjeva. No, mještani do svojih propusnica mogu doći samo u strogo određenim okolnostima.

Sukladno odluci Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske o napuštanju mjesta prebivališta ili stalnog boravka Općina Kostrena krenula je s izdavanjem propusnica. 

Osobe s prebivalištem ili stalnim boravkom u Kostreni, svoje propusnice za napuštanje područja Kostrene mogu dobiti isključivo iz vitalnih obiteljskih razloga, poput pružanja skrbi djeci ili starijim osobama ili drugog opravdanog hitnog razloga uz predočenje dokaza. Odlazak u kupnju hrane važan je u onim mjestima koja nemaju trgovinu. U mjestima u kojima postoje trgovine, kao što je slučaj i s Kostrenom, odlazak u kupnju ne može biti razlog izdavanju propusnice.

U Kostreni se propusnice mogu zatražiti putem on- line zahtjeva na internetskim stranicama kostrena.hr 


Vrijeme izdavanja propusnica je radnim danom od 8:30 do 12:30 sati, a za zahtjeve koji pristignu radnim danom nakon 12:30 sati propusnice će se izdavati sljedeći radni dan. Zahtjevi predani u petak nakon 12:30 i tijekom neradnih dana obrađivat će se prvi sljedeći radni dan. Maksimalan period izdavanja propusnice je 7 dana.

Sve informacije o propusnicama mogu se dobiti putem e- maila propusnice@kostrena.hr te na broj telefona 051 209 072, koji je dostupan radnim danom od 8 do 16 sati, a izvan tog vremena samo u hitnim slučajevima.

Propusnice za ulazak i izlazak s područja prebivališta ili stalnog boravišta radi obavljanja posla, izdaje, ovjerava i potpisuje poslodavac. Za okolnosti iz točke II.d (liječenje i hitna medicinska skrb), propusnicu izdaje izabrani liječnik obiteljske medicine.  


Općinski načelnik Dražen Vranić poziva mještane Kostrene da se ponašaju odgovorno i propusnice zatraže kada je stvarno riječ o okolnostima koje su propisane odlukom Stožera civilne zaštite RH. 

“Iskoristit ću priliku i još jednom pozvati mještane da doista ozbiljno shvate radi čega su ovakve restriktivne mjere uvedene. Budemo li svi odlazili u kupnju gdje i kako smo navikli u redovnim okolnostima i odlazili na izlete, onda mjere nisu niti trebale biti uvedene i neće dati rezultat. Poanta propusnica je da se maksimalno ograniče migracije koje nisu neophodne kako bismo što prije izašli iz ove situacije. Moramo se u promišljanjima protegnuti korak naprijed. Javnozdravstveni problem će proći i na to svojim ponašanjem možemo i trebamo utjecati, nastojeći da onaj gospodarski, koji će se tek naći pred svima nama, bude što manji! Što se prije smiri situacija s koronavirusom, to će i posljedice za gospodarstvo biti manje. Nije zanemariv ni socijalni aspekt ove situacije jer izolacija i poremećaj rutine ne lomi samo gospodarstvo, nego i psihu i duh. Svima nam je važno vratiti se što prije svakodnevnom životu”, poručio je Vranić.