Kostrena 1. prosinac 2022. K.V.

"Od Svete Barbare do Svete Lucije” puno toga u Kostreni

"Od Svete Barbare do Svete Lucije” puno toga u Kostreni
Svečanim paljenjem božićnih lampica, uz poseban program, počinju Dani Općine Kostrena 2022

Na terasi ispred čitaonice ovog petka, 2. prosinca, od 17 sati, održat će se svečanost paljenja božićnih lampica, čime će početi Dani Općine Kostrena- "Od Svete Barbare do Svete Lucije”, kao i obilježavanje prosinačkih blagdana u Kostreni. 

Uz svečani čin paljenja lampica, pripremljen je prikladni glazbeni program. Osim što će uvesti na velikoj pozornici u Rijeci sve prisutne u 2023. godinu- DJ Voljen će prvo brojnim Kostrenjanima uveseliti početak obilježavanja Dana Općine. 


U blagdanskom foto kutku fotograf će fotografirati zainteresirane i izrađivati fotografije, kako bi svi koji to požele imali uspomenu na ovaj dan. Dodatnu draž cijelom događanju dati će mirisi zimske okrijepe koji će se širiti terasom. Naime, poznati kuhar i autor kuharica “Primorski pijat” Kristijan Kozmić pripremat će prigodno blagdansko jelo "kapuz i kobasice”, kojim će TZO Kostrena i Općina Kostrena počastiti svoje sumještane. A kako bi se zasladili nakon jela dijelit će se i fritulice i kuhano vino. Za dodatnu dozu slatkoga tu je nastup djece iz Dječjeg vrtića Zlatna ribica. 

Mića Mikulna

U subotu, 3. prosinca, Narodna čitaonica na jedan će dan postati poput pozornice kostrenskog Orašara. Kroz igru, glazbu, pokret i glumu, djeca će se prepustiti blagdanskoj čaroliji. Edukativno kreativni program namijenjen djeci- “Mića Mikulna” održat će se od 13 i 30 do 20 sati, u organizaciji Centra kulture Kostrena.

Vrsni umjetnici, glumci, plesači, instrumentalisti i dirigent, posvetit će svoje vrijeme mališanima i pružiti im uvid u čaroban svijet umjetnosti. Kroz zanimljive pričaonice i radionice iskusit će radost kreativnog izražavanja i stvaranja, a sve je omogućila INA, sponzor Miće Mikulne.


Cilj programa je kroz igru i zabavu prenijeti djeci dio bogate kostrenske povijesti i približiti im običaje poput “sajanja”, odnosno međusobnog pomaganja u zajednici. Ovoga puta Kostrena “saja” za riječku udrugu “Srce” koja skrbi o osobama s intelektualnim teškoćama, a koja je u rujanskim poplavama ostala bez svojih prostora.

Program Mikulne zaključit će još jedan vrijedan projekt Centra kulture Kostrena- besplatna projekcija animiranog filma “Grinch”, omiljenog božićnog klasika za cijelu obitelj na novoj opremi koja je kupljena sredstvima Ministarstva kulture.

“Zimska liga u trčanju”

U nedjelju 4. prosinca, od 9 sati, održat će se Zimska liga u trčanju pod nazivom "Od Sv. Barbare do Sv. Lucije". U čast kostrenskih zaštitnica trčat će se ruta od 6 km. Zimska liga okuplja sportaše svih profila od profesionalaca do rekreativaca, svih generacija. U suradnji s Općinom Kostrena i Turističkom Zajednicom Kostrena sudionicima je osiguran obrok.

Sveti Nikola stiže morem

A na sam blagdan sv. Nikole u uvalu Žurkovo će, oko 10 sati, morskim putem stići djeci najdraži svetac, kako bi djeci iz škole i vrtića podijelio slatkiše i ispričao im priču o važnosti dijeljenja s drugima.

Pritom će čuveni milenijski fotograf Šime Strikoman, izradom prve milenijske fotografije Kostrene, obilježiti dan zaštitnika pomoraca i općine Kostrena.