Kostrena 4. svibanj 2018.

Smotra najboljih košarkaša u kolicima u Kostreni

Smotra najboljih košarkaša u kolicima u Kostreni
11. Kup Hrvatske u košarci u kolicima će se, 12. i 13. svibnja, održati u Sportskoj dvorani Kostrena. Uz domaćine, Košarkaški klub Kostrena, na natjecanju će sudjelovati devet ekipa iz različitih krajeva Hrvatske.

Kostrena će sredinom svibnja, u sklopu ovosezonskog završnog natjecanja- Kupa Hrvatske, ugostiti ponajbolje hrvatske košarkaše u kolicima. Za trofej će se, u Sportskoj dvorani Kostrena, boriti devet ekipa: Zagreb, Vukovi (Zagreb), Zadar 1, Zadar 2, Varaždin, Koprivnica, Brod 1 (Slavonski Brod), Brod 2 (Slavonski Brod) i dakako Kostrena.

Glavni cilj domaćina, Košarkaškog kluba Kostrena, je dodatna popularizacija sporta za osobe s invaliditetom. Klub je osnovan 2001. godine, a fokus je na radu s mlađim uzrasnim kategorijama. Od kraja 2016. godine KK Kostrena je u sklopu svojih aktivnosti pokrenuo i program košarke u kolicima. 

“Krajem 2016. smo napravili prvi pokazni trening i od tada do danas smo uspjeli formirati ekipu s desetak članova, osoba s invaliditetom, odigrali smo 18 ligaških utakmica, ostvarili prve pobjede. Kruna svega što smo uspjeli napraviti je ovaj kup, čiji smo domaćini”, rekao je Siniša Kuharić, tajnik KK Kostrena.

“Natjecanje najčešće organiziramo u gradovima gdje nema klubova, kako bi motivirali što više osoba s invaliditetom da se počnu baviti košarkom u kolicima. No, ove je godine Kostrena domaćin jer smo im se tako željeli zahvaliti na osnivanju kluba”, poručio je Ivica Vujica, predsjednik Hrvatskog saveza košarke u kolicima.

Turnir počinje subotu u 12:00, a svečano otvorenje je na rasporedu u 15:00, dok nedjeljne utakmice počinju u 9:30. Finale je na rasporedu u 15:00, nakon čega će uslijediti svečano proglašenje te podjela medalja i pehara.

Uoči završnog natjecanja organizatori su kroz tjedan pripremili niz pratećih aktivnosti. Utorak je tako, u Sportskoj dvorani Kostrena, na rasporedu pokazna utakmica Kostrena- Istra (20:00). Dan kasnije održat će se radna akcija uređivanja košarkaškog igrališta Osnovne škole Kostrena (17:00). Četvrtak će biti otvorena izložba fotografija “Povijest košarke u kolicima na Kvarneru”, također u Sportskoj dvorana Kostrena (18:00), a petak je na rasporedu predstavljanje košarke u kolicima učenicima Osnovne škole Kostrena.


U projekt su se, uz Hrvatski savez košarke u kolicima, uključili i Hrvatski paraolimpijski odbor, Ministarstvo hrvatskih branitelja, Općina Kostrena, Sportska zajednica Općine Kostrena, Grad Kraljevica, Košarkaški savez PGŽ te brojni pokrovitelji.

“Drago mi je da će se u Kostreni održati 11. Kup Hrvatske u košarci u kolicima. Općina Kostrena aktivno sudjeluje u ovom projektu te na različite načine pomaže osobama s invaliditetom, kako u ovom sportu tako i u drugim segmentima. Smatramo da je dobro da se osobe s invaliditetom uključuju u sportske aktivnosti te da invaliditet ne treba biti zapreka. Vjerujem da će se svi sudionici u Kostreni ugodno osjećati”, naglasio je Dražen Vranić, načelnik Općine Kostrena. 

“Općina Kostrena je prepoznala i od prvog dana podržavala košarku u kolicima. Imamo dvoranu koja je, što se tiče uvjeta za rad, među najboljima u Primorsko- goranskoj županiji. Lako je dostupna osobama s invaliditetom, koje mogu koristiti sve sadržaje. Jako smo ponosni što se kod nas ovakva natjecanja mogu održavati”, rekao je Teodor Jokić, predsjednik Odbora za sport i tehničku kulturu Općine Kostrena.