Kostrena 7. siječanj 2017.

Špažićari preuzeli vlast u Kostreni

Špažićari preuzeli vlast u Kostreni
Iduća dva mjeseca Kostrenom vladaju Špažićari, koji su preuzeli ključeve Općine i podigli mesopusta Mićela Delavca. 

U Narodnoj čitaonici u Svetoj Luciji održana je primopredaja vlasti Špažićarima, ali ove godine nešto malo drugačija s obzirom na to da predstavnika vlasti, zbog ranije preuzetih obaveza, nije bilo pa je meštar Dario morao sam sebi dodijeliti ključeve.
 
Mićel Delavac

Tradicionalni mesopust Mićel ove godine dobio je prezime Delavac. Kako kaže meštar, Mićel je “čovik iz naroda, vredan i pošten, va plaven trlišu i z plavun baretun na glave, s ken ćemo va oveh dva meseca se storit za dobrobit naše Kostrene i njezineh judi. Lopata ku ima je vela da se šnjun more pobrat i hitit se zlo i naopako ča se z rukamin i metlun ne more”. 

Mićel je i nositelj liste za lokalne izbore pa je tako već sada službeno najavljena kandidatura Špažićara

“Mi ko udruga ćemo poć z jednun listun naših člani kako bi si oni ki vole maškare imeli kome dat svoj glas. Pa ćemo onda imet neprekinuti mandat se četire leta i nećemo morat sako leto va ovo vrime delat primopredaju“, objašnjava meštar. 

Skoro dva mjeseca Mićel će visit u Čitaonici i gledati maškarane zabave, koje u Kostreni počinju 14. siječnja. 
 
Šest maškaranih vikenda u Kostreni 

Događanja “Maškare va Kostrene 2017. leta” uključuju niz manifestacija. Počevši od subote 14. siječnja pa sve do 18. veljače, u Narodnoj čitaonici u Svetoj Luciji održavat će se “mesopusni tanci”. Zabave će počinjati u 21:30 i trajati do 04:00 ujutro. Kao i unatrag nekoliko godina, za glazbeni program zadužena je grupa Venus iz Kraljevice.

Maškarane grupe mogu se najaviti unaprijed i rezervirati stolove na broj telefona 098/906-4713 ili putem e-maila spazicari@gmail.com. Kao i prethodnih godina, Špažićari će sve organizirane maškarane grupe počastiti kupusom i kobasicama te domaćim fritulama i kroštulima. 

Uz tradicionalne “mesopusne tance”, održat će se i dvije nedjeljne dječje redute 22. siječnja i 5. veljače od 15 do 18 sati. Male maškarice također će zabavljati grupa Venus i animator. 

Tina Gojak kandidatkinja za kraljicu Riječkog karnevala

Špažićari ove godine s predstavnicom Tinom Gojak sudjeluju na izboru za Kraljicu Riječkog karnevala. Izbor će se održati 20. siječnja u Dvorani mladosti u Rijeci. 

26. Maškarani auto-really Pariz- Bakar, najdugovječnija prateća manifestacija Riječkog karnevala, održat će se 11. veljače, a Špažićari, kao suorganizatori rallyija, dočekuju goste na parkiralištu iznad plaže Nova voda, gdje će se voziti jedan od ispita ove poznate utrke. 
 
“Kostrenske beštije” na Korzu

Kruna mesopusnih događanja je Međunarodna karnevalska povorka u Rijeci, 34. po redu, koja će se održati 26. veljače. Špažićari su redoviti sudionici Povorke, a ove godine najavljuju spektakularnu masku. 

“Špažićari ove godine pripremaju masku tajnovitog imena ‘Kostrenske beštije’. Maska je vrlo atraktivna, kakva nije dugo viđena na Riječkom karnevalu i vjerujem da ćemo biti zapaženi“, najavljuje Dario Modrić, predsjednik udruge. 


Nakon Riječkog karnevala, u Kostreni slijedi suđenje i kažnjavanje Mićela Delavca, zakazano za 28. veljače, a nakon toga isti dan “Marća po Kostrene”, povorka Špažićara po općini. 

Mićela će Kostrenjani spaliti 1. ožujka kada će stara- nova vlast preuzeti ključeve općine Kostrena. 
 
U sjećanje na Milivoja Vukošu

Grupa Špažićari koncem prošle godine izgubila je svoga člana Milivoja Vukošu, zvanog Mile. Njemu u spomen predsjednik udruge pročitao je kratki tekst i pozvao okupljene na minutu šutnje. Milivoj Vukoša bio je jedan od utemeljitelja udruge i aktivni član.