Kostrena 21. prosinac 2016.

Umjetnički mural osvanuo na zavoju Žurkovo

Umjetnički mural osvanuo na zavoju Žurkovo
Mural “Put mora” krasi najpoznatiji kostrenski zavoj. Umjetnički rad djelo je Ivana Penzeša Nadalova i Edija Gustina, koji je Nadalove radove prenio na zid. No, “Put mora” je mnogo više od murala, to je priča o Kostreni.
 
Priču o Kostreni je akademski slikar Ivan Penzeš Nadalov ispričao kroz 28 segmenata, na čak 80 metara dugom zidu. Više od dvjesto kvadrata Nadalovim je radovima, kroz nešto više od mjesec dana, ukrasio poznati riječki grafiter Edi Gustin- Maska.
 
Mural “Put mora” krase zanimljivi segmenti. Svoje je mjesto tako dobio jedrenjak s natpisom “najzad Valparaiso”, koji priča o pomorcima koji su nekada plovili rizičnim putem ispod rt-a Horn, a luka spasa je bio čileanski Valparaiso. Tu je i pero s natpisom “pismo s Crnog mora”, koje simbolizira vrijeme kada su kostrenski pomorci plovili Dunavom. Mornarski križ s potopljenim jedrom i galebom govori o vjeri kojoj su se pomorci okretali u teškim trenucima, dok su jedro i sidro nastali su po kostrenskoj izreci “muži jidre, a žene sidre”. Na sredini su kostrenske zaštitnice sv. Lucija i sv. Barbara, a preko cijelog murala proteže se natpis- “lipo nan je pod Kostrenun more”, napisan zastavnom signalizacijom. Tu su još mnoge priče, koje će Kostrenjani i sami prepoznati.
 
“Željeli smo dobiti jednu kompoziciju koja je gledljiva, da ima jednu poveznicu od početka do kraja i to smo uspjeli izvesti na jedan slikarski način. Tu nema nikakve geometrije ni mjerenja, nikakve matematike, samo kompozicija, slikarstvo i duša, koja prikazuje način života naših pomoraca kroz nekoliko stoljeća,” naglasio je Penzeš Nadalov.
 
“Mural nas ispunjava srećom. Put mora je put kojim Kostrena ide, ono što je Kostrena, koja je vezana uz more i za more. To je podsjetnik na našu prošlost na koju moramo biti ponosni,” poručila je kostrenska načelnica Mirela Marunić.
 
Direktor Komunalnog društva Kostrena Tomislav Matić najavio je atraktivno hortikulturalno uređenje prostora nasuprot murala, koje bi trebalo biti završeno do proljeća. Time će se kompletirati prva u budućem nizu interpretacijskih točaka u Kostreni, objedinjenih pod motom “Kad dojdeš- da najdeš”, kao dio muzeja bez zidova.