Kraljevica 19. kolovoz 2019.

Banjalučki učenici ljetovali u prijateljskoj Kraljevici

Banjalučki učenici ljetovali u prijateljskoj Kraljevici

Učenici Katoličkog školskog centra Bl. Ivan Mertz iz Banja Luke proteklih su tjedan dana boravili u Kraljevici. Na Oštru ih je danas posjetila zamjenica kraljevičkog gradonačelnika Paula Vučković. 

Traje prijateljstvo Grada Kraljevice i Banjalučke biskupije na čelu s biskupom Franjom Komaricom, koje je započelo još krajem 2017. godine. Predstavnici Grada, u društvu “Zvijezde Danice”, tada su gostovali u Banja Luci, gdje su obišli i Katolički školski centar. 

Gostoprimstvo su Kraljevičani znali uzvratiti. Protekle dvije godine na Oštru u Centru za rehabilitaciju Rijeka, ljetuju banjalučki učenici Katoličkog školskog centra Bl. Ivan Mertz i njihove vjeroučiteljice. 


“Sretni smo da im možemo pružiti gostoprimstvo, da se ovdje odmore, druže, razgledaju naš grad i posjete naše fešte. Katolički školski centar uči djecu različite nacionalnosti suživotu, miru, toleranciji i prijateljstvu, što je pohvalno i hvalevrijedno. Na ovaj način smo se i mi uključili i postali dio te lijepe priče”, poručila je Paula Vučković, zamjenica kraljevičkog gradonačelnika.

“Prekrasno nam je ovdje. Želim se zahvaliti gradonačelniku Daliboru Čandrliću i njegovoj zamjenici Pauli Vučković, kao i djelatnicima centra. Nisu nam otvorili samo vrata grada i centra, nego i svoja srca”, naglasila je vjeroučiteljica Blaženka Ivekić.


“Banjalučki učenici i njihova vjeroučiteljica su se senzibilizirali s našom djecom. Drago nam je da su ovdje i nadamo se da će i dalje dolaziti”, rekla je Ornela Klevisser Tomašić, ravnateljica Centra za rehabilitaciju Rijeka, podružnica Oštro.

Gosti iz Banja Luke u Kraljevici nisu samo uživali u suncu i moru. Natjecali su se u “Križišćanskoj noći”, gdje su osvojili drugo mjesto, a obišli su i naš kraj te nisu skrivali dojmove.  

“Nama je stvarno bilo super. Društvo je odlično, a uvjeti savršeni. Kraljevica i Rijeka su super, poznati su po lijepim crkvama, a vidjeli smo i mnogo turističkih atrakcija”, rekao je Luka Čavrag. 


“Meni je ovdje bilo jako lijepo. Drago nam je što smo proveli neko vrijeme zajedno. Obišli smo i Rijeku. Sve u svemu jedno jako lijepo iskustvo”, rekla je Valentina Knežević, zahvalivši na gostoprimstvu.

Ljetovanje na Oštru je svojevrsna nagrada vrijednim banjalučkim učenicima koji su, uoči dolaska u Kraljevicu, boravili u radnom kampu u Mahovljanima.