Kraljevica 4. prosinac 2019.

Svečano obilježeno 240. godine kraljevičke škole

Svečano obilježeno 240. godine kraljevičke škole
Emotivnom svečanom sjednicom, uz brojne uzvanike, sadašnje i bivše ravnatelje, učitelje i učenike, obilježena je 240. obljetnica kraljevičke osnovne škole. 

Veliki jubilej- 240. godina školstva danas je svečano obilježeno u Osnovnoj školi Kraljevica. U jednoj od učionica okupili su se brojni uzvanici, sadašnji i bivši ravnatelji, učitelji i učenici.  


“Osnovna škola Kraljevica jedina je škola u gradu Kraljevici i nastavlja tradiciju školstva započetu davne 1779. godine. Danas obilježavamo visoki jubilej na što smo izuzetno ponosni. Ponosni smo prije svega na naše učenike koji postižu zapažene rezultate, ali i na bivše učenike, danas odrasle i uspješne ljude”, poručio je Davor Juriša, ravnatelj Osnovne škole Kraljevica, zahvalivši resornom ministarstvu, PGŽ i Gradu Kraljevici.


“240. godina zvuči nestvarno. Koliko je to samo učenika, učitelja, rada, truda, učenja, znanja… koliko izgrađenih ljudi s različitim znanjima i zvanjima. Vrijednih, jednostavnih ljudi, koji su prošli kroz školstvo ovog grada”, rekao je kraljevički gradonačelnik Dalibor Čandrlić, naglasivši kako Grad daje sve od sebe te kako iz godine u godinu sve više ulaže u nadstandarde škole, od besplatnih udžbenika, nagrada i stipendija, preko produženih boravaka, logopeda i prijevoza do projekta energetske obnove koji je realiziran uz pomoć Primorsko- goranske županije i EU fondova.


Okupljene je pozdravio i zamjenik primorsko- goranskog župana Petar Mamula, zahvalivši Gradu Kraljevici na dobroj suradnji te naglasivši kako je škola temelj koji je nužan za izgradnju svakog pojedinca, zajednice i društva u cjelini. 

Na burnu povijest škole osvrnuo se profesor Dragan Malnar, istaknuvši između ostaloga kako je 1779. godine carica Marija Terezija uz bakarsku osnovala i školu u Kraljevici te kako je 1785. godine kraljevička škola bila jedna od svega pet županijskih škola. 


Svojih su se godina u kraljevičkim učionica prisjetile bivša ravnateljica Ana Popović te učiteljica Mirjana Slany, a svečanost su prigodnim programom uveličali kraljevički osnovnoškolci. Na samom su kraju okupljenima podijeljene nove slikovnice- “Moja Kraljevica”, koje su, uz pomoć učitelja, osmislili i kreirali sami učenici.