Ostalo 2. studeni 2020.

10 najljepših lokacija u Riječkom prstenu

10 najljepših lokacija u Riječkom prstenu
Plavo more i predivne plaže, zelene šume i prekrasni planinski vrhovi, impozantni stari kašteli i zanimljive crkve, naš kraj ima baš sve, a mi smo pokušali izdvojiti 10 najljepših lokacija u Riječkom prstenu s time da je redoslijed u ovom slučaju potpuno nevažan.


1. Vrh Risnjaka 

Vrh Risnjaka, koji se nalazi na području Grada Bakra, atraktivan je u sva godišnja doba, a osim po raznolikom biljnom i životinjskom svijetu poznat je i po impresivnim vidicima koji se pružaju prema kvarnerskim otocima, ali i planinama u susjednoj Sloveniji, sve do Alpi.


2. Takala

Fascinantni suhozidi i vinogradi nekada su se protezali preko sjeveroistočnih padina Bakarskog zaljeva, od Bakra do Bakarca. Danas Takala, obnovljeni dio Praputnjarskih ili Bakarskih prezida, oduzima dah, baš kao i fantastičan pogled koji “puca” na Bakarski zaljev. 


3. Vrh Radeševo

"Skijanjem s pogledom na more" Platak se može pohvaliti zahvaljujući vrhu Radeševo. No, s 1363 metra nadmorske visine, na koliko se “penje” popularna sedežnica, pogled na okolne planinske vrhove, Kvarnerski zaljev, more i otoke, predivan je u svako doba godine. 


4. Trg Zrinskih i Frankopana

S lijeve strane drevni frankopanski Kaštel, s desne župna crkva sv Filipa i Jakova, a ispred jedinstveni pogled na slavno Grobničko polje iznad kojeg se uzdižu prekrasne “grobničke Alpe”. Trg Zrinskih i Frankopana u Gradu Grobniku uistinu se ima čime pohvaliti. 


5. Fortica

Nekadašnja je kastavska utvrda danas šarmantni park i ugodno mjesto za predah u hladovini divljih kestena. S Fortice, gdje se s razlogom održavaju i brojna događanja, pruža se predivan pogled na Učku i Liburniju s jedne te kvarnerske otoke s druge strane.


6. Crekvina

Kastavska Crekvina, jedna od najimpozantnijih građevina u Riječkom prstenu, po mnogima je najljepša kvarnerska pozornica na otvorenom. Crekvina, za koju nije poznato dali je ikada izgrađena do kraja, danas je omiljeno mjesto za odmor te “ulaz” u kastavske šumske ljepotice Lozu i Lužinu. 


7. Uvala Svežanj

Vijugavom šetnicom i bujnim zelenilom okružena uvala, u čijem su podmorju pronađene rijetke i zaštićene vrste, skriva jednu od najpopularnijih kostrenskih plaža. Jednim dijelom šljunčan, a drugim stjenovit, Svežanj je omiljeno odredište brojnih kupača.


8. Nova voda

Uzduž cijele Kostrene protežu se dinamične plaže, koje ljeti posjećuju tisuće kupača iz Kostrene, Rijeke i okolice. Atraktivna Nova voda, velika šljunčana plaža, smještena tik uz šetnicu, reći će mnogi, najljepša je među njima, a samim time i najposjećenija.


9. Uvala Carovo

Pitoreskna kraljevička uvala Carovo, koju “čuva” impresivni Dvorac Nova Kraljevica, poznatiji kao Frankopan, omiljeno je kupalište brojnih Kraljevičana. Carovo, koje je nedavno zasjalo u novom ruhu, pohvaliti se može i novouređenom lučicom sa 110 novih vezova  


10. Rt Oštro

Zaštićeno od snažnih udara vjetra prvo je kupalište na Oštru bilo već 1891. godine, a šljunčane, betonske i pješčane plaže do danas su ostale omiljene među brojnim kupačima. Zaboraviti ne treba ni staru lanternu, svjetionik koji pažnju plijeni još od davne 1872. godine.