Ostalo 29. travanj 2017.

3 nadolazeća događanja za koja (možda) ne znate

3 nadolazeća događanja za koja (možda) ne znate
Sezona zanimljivih manifestacija u riječkom prstenu polako se zahuktava. Predstavljamo tri sjajna događanja koja nas očekuju narednih mjesec dana, za koja mnogi još uvijek ne znaju, a svakako zaslužuju pažnju.  

1. Bakaračka prvomajska Bakljada

Posljednji travanjski dan u Bakarcu se posebno slavi. Stotine improviziranih baklji, raspoređenih uzduž bakaračke rive, obasjaju mjesto. Staru su bakaračku užancu prije pet godina zaboravu otrgnuli mlađi mještani, u čast svojim nonićima, često ribarima, koji su ne tako davno palili stare mreže pomiješane s piljevinom i naftom te tako dočekivali Praznik rada. 

Bakarac će zasvijetliti i ove godine, 30. travnja u 21 sat, nakon što bakarački top simbolično označi početak. Jedinstveno je to iskustvo koje se isplati doživjeti.

2. Dan vina u Gradu GrobnikuPredivnim frankopanskim kaštelom u Gradu Grobniku svake godine poteku najbolja hrvatska vina od Pelješca do Iloka. Degustacija stotinjak vrsta vina, u romantičnom ugođaju starog kaštela, posjetiteljima jamči sjajno raspoloženje i dobru zabavu, a tu je i gastronomska ponuda te bogati prateći program. 

Ovogodišnji Dan vina u Gradu Grobniku na rasporedu je 6. svibnja. Program počinje u 11 i traje sve do 19 sati. Ulaz je slobodan, a cijena čaše s kojom možete degustirati stotinjak vrsta vina je 40 kuna. 

3. Va spomen Mlikarici

 
U znak sjećanja na jedan od simbola našeg kraja nastala je hvalevrijedna manifestacija “Va spomen mlikarici- Feral ki j’ pušćal sinjal”. Grobničani tako iz godine u godinu odaju priznanje mlikaricama i njihovoj muci, koja je obilježila povijest Grobnišćine, Halubja, Kastavštine… 
 
Bogat kulturno- zabavni i obrazovni program u čast mlikaricama održat će se i ove godine, 20. svibnja, u Dražicama, na centralnom trgu, koji s ponosom nosi naziv Trg mlikarice.