Ostalo 10. travanj 2020.

3 nova slučaja, među oboljelima i djelatnik Doma zdravlja

3 nova slučaja, među oboljelima i djelatnik Doma zdravlja

Na području Primorsko- goranske županije u proteklom danu potvrđena su 3 nova slučaja koronavirusa Covid- 19, među kojima je i jedan djelatnik Doma zdravlja. Trenutno na našem području imamo 48 evidentiranih slučajeva.

Tri nova slučaja zaraze koronavirusom Covid- 19 u protekla su 24 sata zabilježena na području naše županije. Među oboljelima je i djelatnik Doma zdravlja, koji nije bio u izravnom kontaktu s pacijentima, a protekli tjedan je bio slobodan.  

Priča daleko od gotove

“Današnje povećanje je najveće povećanje u ovom tjednu i pokazuje da je priča daleko od gotove. S jedne strane te brojke nas naravno ne vesele, ali s druge strane na jedan način nam šalju poruku da je virus tu i da ga shvatimo maksimalno ozbiljno. Nema opuštanja. Znamo da ide Uskrs, lijepo je vrijeme, liberalizira se na neki način kretanje građana spajanjem određenih administrativnih cjelina, ali usudio bih se reći da smo u najdelikatnijoj fazi, najozbiljnijoj, najzahtjevnijoj”, naglasio je načelnik županijskog Stožera civilne zaštite Marko Boras Mandić.

Načelnik županijskog stožera osvrnuo se i na zahtjeve za spajanje pojedinih Gradova i Općina u jednu cjelinu, kako bi se građani mogli kretati bez propusnica unutar određenog područja. 

Preporuka nođenje maskica

“Nas zasigurno takav pristup ne veseli, ali poštivat ćemo i provoditi Odluke Nacionalnog stožera civilne zaštite. Možemo razumjeti Gradove i Općine da žele olakšati život građanima, ali propusnice su uvedene zato što je na snazi Odluka o zabrani napuštanja boravišta i prebivališta. Ta mjera je donesena s epidemiološkog stajališta da se ljudi što manje kreću, odnosno da se ostvaruju što manji kontakti”, poručio je Boras Mandić.

Iako ne može donijeti Odluku Stožer civilne zaštite PGŽ ovog je tjedna donio preporuku za nošenje maskica u zatvorenim prostorima poput trgovina, banki, pošti… a Stožer pozdravlja i produživanje radnog vremena trgovina uoči Uskrsa. 

Na području Primorsko- goranske županije trenutno je 48 aktivnih slučajeva, dok je 15 osoba ozdravilo.