Ostalo 6. ožujak 2023. Izvor: PGŽ

3,2 milijuna eura županijskim zdravstvenim ustanovama

 3,2 milijuna eura županijskim zdravstvenim ustanovama
Raspoređeno 3,2 milijuna eura županijskim zdravstvenim ustanovama, 240.000 eura za školske kurikulume

Zamjenik župana Petar Mamula na početku redovne konferencije za novinare istaknuo je kako je protekli tjedan u Primorsko-goranskoj županiji obilježen i vrijednim priznanjima. Tako je i ove godine čak pet nagrada “Suncokret ruralnog turizma” stiglo u PGŽ, prošle godine još više, njih devet, što opravdava županijske mjere i ulaganja u ruralni turizam. Jedan od dobitnika priznanja je i županijski projekt “Primorsko-goranska Kašetica”, obrazovni, izložbeni i prodajni prostor koji okuplja više od 150 lokalnih proizvođača i omogućuje im zajedničku promidžbu te je, prema riječima zamjenika, u proteklih pet godina postala prepoznatljiv brend koji spaja zeleno i plavo u eno gastronomskom smislu.

Raspisan je i Javni natječaj za sufinanciranje lokalnih akcijskih grupa u poljoprivredi i ribarstvu (LAG-ovi i LAGUR-i) na području Primorsko-goranske županije kojim će se ojačati kapaciteti informiranja i edukacije poduzetnika i javnog sektora za prijavu na natječaje za korištenje sredstava iz Programa ruralnog razvoja RH i Programa za ribarstvo i akvakulturu Republike Hrvatske za programsko razdoblje 2021.- 2027. Za tu svrhu osigurano je 66.500 eura. 

“U proteklom programskom razdoblju LAG-ovi i LAGUR-i su za svoje korisnike omogućili povlačenje svaki po milijun eura. Ulaganja Županije u njihov rad višestruko se multipliciraju što je razlog i nastavka podrške ovim poduzetnički potpornim institucijama”, naveo je zamjenik. 

Resorni privremeni pročelnik Mladen Brajan dodao je kako u Primorsko-goranskoj županiji i uz njezinu potporu duže vrijeme djeluje i zajednička koordinacija LAG-ova s ciljem što efikasnijeg povlačenja europskih sredstava.

U tijeku je Javni poziv za selektivne oblike turizma vrijednosti 120.000,00 eura. Prihvatljivi prijavitelji su Turističke zajednice na području PGŽ-a, a može se ostvariti sufinanciranje projekta u iznosu od 4.000,00 do 6.000,00 eura, odnosno od 70 ili 85 posto, ovisno o indeksu turističke razvijenosti prijavitelja te 100 posto za područje Gorskog kotara.

Sredstva su namijenjena za ulaganja i stvaranje novih turističkih sadržaja, kazao je privremeni pročelnik Brajan dodavši kako je riječ o drugom natječaju za potporu turizmu u ovoj godini te najavio skorašnju obradu natječaja za kapitalna ulaganju u javnu turističku infrastrukturu kako bi se iste realizirale prije turističke sezone.

Pročelnica Stilin izvijestila je da je PGŽ za programe Školskog kurikuluma u proračunu za 2023. godinu planirala sredstva u iznosu od gotovo 240.000,00 eura, od čega 72.000,00 eura za osnovne škole, i to za razne programe 50.000,00 eura, za obilježavanje obljetnica 10.000,00 eura i za program “Zdravlje i higijena” 11.500,00 eura. 

“Za srednje škole i učeničke domove, osigurano je 165.650,00 eura, od čega za programe 82.000,00 eura, za sudjelovanje učenika na natjecanjima 22.000,00 eura, za obilježavanje obljetnica 8.400,00 eura, za program građanskog odgoja Škola i Zajednica (ŠiZ) 21.000,00 eura, za program Zdravlje i higijena 20.300,00 eura, za IB DP program međunarodne mature na engleskom jeziku Prve riječke hrvatske gimnazije 10.000,00. U različite oblike programa uključeno je oko 4.300 učenika osnovnih i srednjih škola“, istaknula je pročelnica Stilin naglasivši kako prema njezinim saznanjima, Primorsko-goranska županija jedina iz svog proračuna, a ne decentraliziranih sredstva, u ovom iznosu financira programe školskog kurikuluma. U tijeku su i županijska natjecanja i smotre u 2023. godini, a PGŽ će financirati njih 27 za što je osigurano 50.000,00 eura.

Privremena pročelnica Hunjadi Korošec izvijestila je da je slijedom odluke Županijske skupštine iz veljače, raspoređeno 3,2 milijuna eura županijskim zdravstvenim ustanovama, od čega se 56 posto odnosi na primarnu zdravstvenu zaštitu, odnosno Zavod za hitnu medicinu PGŽ i Dom zdravlja PGŽ. Iz tih će se sredstava Domu zdravlja financirati nabavka osam vozila saniteta i dva osobna vozila za patronažu i kućnu njegu. 

Ostatak sredstava namijenjen je za nabavku medicinske opreme i investicijsko održavanje objekata. Najveći dio sredstava kod Zavoda za hitnu medicinu odnosi se na nabavku šest vozila hitne medicinske pomoći, nabavku medicinske opreme, ponajviše defibrilatora te investicijsko održavanje. U županijskoj specijalnoj bolnici INSULA obnovit će se bolnička praona, u Thalassotherapiji Opatija nadograditi radna stanica za obradu slika u radiologiji i obnoviti građevinski objekti. Thalassotherapiji Crikvenica financirat će se uređenje bolničke blagovaone, a sredstva za Lječilište Veli Lošinj namijenjena su za medicinsku opremu i investicijsko održavanje.

Dovršeni su i radovi na ugradnji lifta u Domu zdravlja na Krku. Vrijednost investicije iznosi 148.000,00 tisuća eura, od čega je Primorsko-goranska županija sufinancirala 58 posto, a ostatak sredstava su osigurali kroz donaciju GP Krk te jedinice lokalne samouprave otoka Krka. U objektu ispostave Doma zdravlja veličine 3146 m2 ukupno su postavljena dva dizala i dvije kose stubišne platforme čime je olakšana mobilnost osoba s invaliditetom i teže pokretljivosti.