Ostalo 12. veljača 2021.

Atraktivne figure i šarene maske krase riječki Export

Atraktivne figure i šarene maske krase riječki Export

Devedesetak atraktivnih figura tradicijskih maski Europe, dječji karnevalski kostimi i plakati Riječkog karnevala izloženi su u Exportu na Delti, pod zajedničkim nazivom “Maske prije maskica”.

Aktualna je situacija zaustavila brojna maškarana događanja na Kvarneru, ali peto je godišnje doba ipak stiglo u grad na Rječini.


U sklopu programa Rijeke 2020- EPK u Exportu je tako danas otvorena zanimljiva izložba tradicijskih maski Europe, dječjih karnevalskih kostima i plakata s dosadašnjih Riječkih karnevala, a sve pod zajedničkim nazivom “Maske prije maskica”. 

Na zanimljivo putovanje karnevalskom Europom posjetitelje na Delti “vodi” devedesetak unikatnih figurica tradicijskih maski. Iza atraktivnih rukotvorina stoje autori Nikola i Marina Vrančić, ali i sati rada i truda, kako bi zaljubljenicima u maškare i tradiciju približili maske iz svih dijelova starog kontinenta. 


Izloženo je i više od 50 maškaranih kostima karnevalskih grupa iz riječkih osnovnih škola, koje su proteklih godina sudjelovale na dječjoj povorci Riječkog karnevala. Svoje “predstavnike” na Delti imaju škole: Pećine, Nikola Tesla, Eugen Kumičić, Kozala, Kantrida, Centar, Zamet, Vežica i Pehlin.

U sklopu izložbe “Maske prije maskica” u Exportu su izloženi i jedinstveni plakati dosadašnjih Riječkih karnevala, iz arhive Turističke zajednice grada Rijeke. 


Okupljene su na svečanom otvorenju pozdravili direktorica Rijeke 2020 Irena Kregar Šegota, ravnateljica OŠ Nikola Tesla Tatjana Bandera Mrakovčić, autor tradicijskih maski Europe Nikola Vrančić Kolja i zamjenik riječkog gradonačelnika Marko Filipović, a događanju je prisustvovala i načelnica Općine Čavle Ivana Cvitan Polić. 

Svi zainteresirani, uz poštivanje epidemioloških mjera, izložbu mogu pogledati besplatno sve do kraja veljače i to četvrtkom i petkom od 15 do 20 sati te subotom i nedjeljom od 11 do 20 sati.