Ostalo 26. rujan 2016.

"Brgud po starinski"

U Velom Brgudu u Općini Matulji nedjeljno popodne proteklo je uz već tradicionalnu kulturnu manifestaciju "Brgud po starinski". I ove godine, uz zanimljiv scenski program, dočarana je bogata kulturna baština ovog područja, nekadašnji način života i običaji. Kao predstavnik Primorsko- goranske županije "Brgud po starinski" posjetio je zamjenik župana Marko Boras Mandić.
 
"Identitet predstavlja temeljnu odrednicu promišljanja i kreiranja, kako naše sadašnjosti, tako i budućnosti. Kao stanovniku općine Matulji, posebno mi je drago da mogu danas prisustvovati prikazu načina života kojim su nekada živjeli naši stari. Zahvaljujem udruzi na inicijativi i uloženom trudu  u očuvanju i prenošenju bogate tradicije ovog mjesta, no i šireg područja. Da bi nas cijenili drugi, moramo prvenstveno cijeniti sami sebe. Čestitke organizatorima", poruka je zamjenika Boras Mandića.
 
U kreativnom etno-prikazu sela sudjelovali su mještani svih dobnih skupina, od onih najmlađih do najstarijih, prikazujući svakodnevne aktivnosti stanovnika ovog područja od kraja 19. pa sve do sredine 20. stoljeća. 
 
Posjetitelje je oduševila i izložba brojnih starih alata i oruđa koji u suvremenom svijetu više nemaju svoju primjenu, a one najmlađe osebujni kostimi i slatke poslastice.
 
Udruga "Mladih Veli Brgud" osnovana je 2012. godine s ciljem poticanja rodoljublja i  kulturne osviještenosti stanovnika. Manifestacija je zaživjela dvije godine kasnije a  predstavlja jedan od načina baštinjenja osebujne kulture koju Primorsko- goranska županija posjeduje.

Izvor: PGŽ