Ostalo 4. veljača 2023. Izvor: PGŽ

“Danas nosimo crveno”- Obilježen Dan crvenih haljina

“Danas nosimo crveno”- Obilježen Dan crvenih haljina
U organizaciji KBC-a Rijeka i Primorsko-goranske županije obilježen Dan crvenih haljina

O načinu na koji pomažu pacijenticama i prevenciji te važnosti ovakvih akcija kojima podižu svijest o potrebi brige za svoje zdravlje govorili su liječnici, pročelnica Klinike za neurologiju KBC-a Rijeka Vladimira Vukelić, David Bonifačić, Lovro Tkalčić i psihologinja Ines Torić.

Program su vodile Ermina Duraj, Barbara Udovičić Papeš, Jana Bubinč Arčanin i Adriana Karuza. Maja Uremović i Paula Vukelić pobrinule su se za modnu reviju, a crvenim tepihom s dizajnerima svojih haljina prošetale su Đudita Franko, Agneza Kikovoć, Kristina Paravić, Sandra Erceg, Mirjana Ratkić, Katarina Kiš Badurina, Lidija Jovanović i Dubravka Cetinski.


U panel raspravi svoja iskustva podijelilo je ovih osam pacijentica koje su se iznenada u posljednjih nekoliko godina suočile sa svim posljedicama ove pogubne, a često i fatalne bolesti, te su naglasile bitnost podizanja svijesti o rizicima moždanog i srčanog udara kod žena, kao i prepoznavanja situacija kada se u našoj blizini upravo nekome događa takva situacija.

Upravo su pacijentice nosile modnu reviju Crvenih haljina naših renomiranih modnih dizajnera: Juraja Zigmana, ELFS, Peperoncina design, Lusso couture, Sally atelier, butik Rival, Lilium design i Miau couture. Ovaj događaj ujedno je bio prilika za prikupljanje donacija koje će biti usmjerene za nabavku holtera EKG-a i holtera krvnog tlaka.


Javnozdravstvena kampanja “Dan crvenih haljina” pokrenuta je kako bi se podigla svijest o moždanom udaru kod žena, još i danas nedovoljno prepoznatom, nedovoljno istraženom i nedovoljno liječenom. Prva kampanja “Dan crvenih haljina”, #nosicrveno, odnosno “Go Red for Women” pokrenuta je u Americi još 2004. godine, a danas je to međunarodna kampanja  posvećena prevenciji, dijagnostici i kontroli kardiovaskularnih bolesti, što uključuje bolesti krvnih žila srca i mozga kod žena. Danas više od 50 zemalja provodi nacionalne kampanje “Go Red for Women” podižući svijest i osiguravajući sredstva za borbu protiv srčanih bolesti i moždanog udara.

U glazbenom programu nastupale su Ana Kabalin i Damir Kedžo u pratnji gitarista Slađane Čolović i Zvonimira Radišića.