Ostalo 2. kolovoz 2019.

Dašak američkog juga i blues po istrijanski u Matuljima

Dašak američkog juga i blues po istrijanski u Matuljima

Nakon jednogodišnje pauze sinoć je blues ponovo ispunio Jankovićev dolac zahvaljujući osmoj “postaji” premijernog Jerry Ricks Blues Festivala. 

Nakon pozdravnih riječi zamjenice općinskog načelnika, Eni Šebalj i umjetničkih voditelja festivala Damira Halilića Hala i Riccarda Staraja, večer je u Matuljima otvorena nastupom srpskog banda The Gamblers, koji su u matuljski Amfiteatar donijeli dašak američkog juga.


Svojim nastupom Gamblersi su potvrdili glazbenu аutеntičnоst, a njihov rhythm & blues s utjecajem soula, swinga i ranog rock'n'rolla koji se naslanja na sve aspekte američke glazbe, predstavljajući “tipičnu suvremenu varijantu urbanog bluza”, pokazao se kao dobitna kombinacija za matuljsku publiku.

“Utisci odavde su uvijek divni, obzirom da smo treći put vaši gosti. Dvije godine bili smo gosti na B&D festivalu te nastupili u Dragi i Brseču, a prostor u kojem smo večeras nastupali također je izvanredan. Oduševljeni smo organizacijom i entuzijazmom te svime onime što prati festival”, istaknuo je Marin Balenović iz banda The Gamblers.


Nastavak večeri donio je “blues po istrijanski”, odnosno premijerni nastup Edija Morožina sa svojim East trance bluesom. Iako ga je publika naviknula slušati u drugačijim glazbenim žanrovima, spiritus movens “Gustafa”, predstavio se publici u drugačijem svjetlu koji mu također izvrsno leži. Nastup istarskih bluesera donio je sirovi zvuk i autentičnu glazbenu priču “z druge bande Učke” zabilježenu i na autorskom albumu “Sumpor”, koja može stati uz bok najjačim albumima u regiji.

“Moramo naučiti narod na naš blues jer je malo drugačiji. Blues je kult i uvjeren sam da ćemo daljnjim koncertiranjem dobiti jako puno blues publike te se ne bojim za budućnost ovog projekta. Nekima se možda nije dopalo, ali ovo je živuća stvar”, istaknuo je Edi nakon nastupa i kazao da je publici dao sve od sebe i iako možda ne razumiju riječi ili glazbu, razumiju tu energiju i emociju koju im daje.


Zadovoljstvo povratkom bluesa i premijerom Jerry Ricks Blues Festivala u Matuljima nije krila ni Eni Šebalj, zamjenica općinskog načelnika.

“Drago nam je uime općine Matulji da smo već 12 godina suorganizatori ovog velikog projekta koji je ove godine evoluirao u zajedničku priču Kastva i Opatijske rivijere. Atmosfera i izvođači su bili izvrsni i mislim da je publika uživala u koncertu”, istaknula je Šebalj.


Premijerni Jerry Ricks Blues Festival večeras ulazi u završnicu, a posljednju festivalsku večer na Opatijskoj rivijeri, na maloj Ljetnoj pozornici (u slučaju kiše KTC Gervais) otvara dokumentarni film “Črni Kastavac” (in memory of Jerry Ricks), autora Igora Modrića, o životu i radu Philadelphia Jerry Ricksa, u čiju čast i festival nosi ime. Osebujni blues glazbenik svoje je posljednje godine života proveo u Kastvu, odabravši ga za svoje posljednje počivalište, a po prvi puta se u jednom glazbenom dokumentarcu hrvatske produkcije pojavljuju fascinantni podaci koji Jerryja povezuju s temeljima američke glazbe. 

Nastavak večeri donosi nastupe dvije vrhunske vokalistice u pratnji svojih bendova, a pred opatijskom publikom nastupit će Lela i Joe Kaplowitz Blues Band te Zdenka Kovačiček i Greenhouse Blues Band s Janis Joplin Projectom kojim će se obilježiti 50. godina od festivala Woodstock.