Ostalo 2. veljača 2023. Izvor: Ski klub Rijeka 

Djeca iz Doma u Lovranu ovog će vikenda skijati na Platku

Djeca iz Doma u Lovranu ovog će vikenda skijati na Platku
Zahvaljujući Ski klubu Rijeka i podršci EU na Platku će ovog vikenda skijati djeca iz lovranskog Doma za nezbrinutu djecu “Ivana Brlić Mažuranić”

Ski Klub Rijeka će predstojećeg vikenda, od petka 3. do nedjelje 5. veljače održati veliko finale hvalevrijednog EU projekta kojim je predviđeno socijalno uključivanje marginalizirane djece u sport. Projekt nosi naziv EnterSport, a zamišljeno je da se socijalno ugrožena djeca uključe u alpsko skijanje zimi i mali nogomet ljeti te da se na taj način stvara višesezonska socijalna uključenost u sport. Tako će se u ovoj fazi projekta prvi put, skijanjem na snijegu na Platku okušati 20 štićenika Doma za nezbrinutu djecu “Ivana Brlić Mažuranić” iz Lovrana. 

“Ski Klub Rijeka putem projekta osigurao je djeci svu logistiku, opremu i učitelje skijanja. Cilj je da svi imaju mogućnost isprobati alpsko skijanje i doživjeti radost koju ono donosi. Jako smo ponosni na ovaj projekt jer pomažemo djeci koja su bez roditeljske skrbi i koja se ni kriva ni dužna nalaze u Domu. Vjerujem da ćemo im donijeti puno veselja, a i dajemo im priliku. Jer nikad se ne zna što bi iz te prilike dobroga moglo proizaći”, rekao je predsjednik Ski Kluba Rijeka Davor Štimac.


“Projekt EnterSport financiran je iz EU Erasmus+ Sport Programme i Small Collaborative Partnership. Prvi dio projekta održao se u Beogradu gdje je u program malog nogometa bilo uključeno 20 djece. O načinu provođenja aktivnosti educirani su skrbnici djece iz ove dvije različite regije, formirale su se grupe nezbrinute djece s kojom će se raditi i organiziran odlazak na dvije sezonski različite sportske aktivnosti- alpsko skijanje i mali nogomet”, pojasnila je predsjednica Vere Montisa i dugogodišnja sportska djelatnica Verica Mance, koja zajedno sa Ski Klubom radi na EU projektu.

Cilj projekta je i educirati 10 učitelja skijanja i 10 trenera malog nogometa iz dvije različite zemlje za brigu o nezbrinutoj djeci uz vođenje sezonskih sportskih aktivnosti u planinama i na nogometnim igralištima. Neformalna edukacija provodila se već na malonogometnim terenima u Beogradu u Republici Srbiji, a sada će se provoditi i na našem Platku. Ukupno je u sport u obje zemlje uključeno 40 marginalizirane djece. Cilj projekta je socijalnu uključenost u obje zemlje postaviti na viši nivo te podići univerzalne vrijednosti sporta na europsku razinu.


“Na Platku će djecu, štićenike Doma za nezbrinutu djecu prvim koracima na skijama učiti učitelji skijanja, treneri i bivši natjecatelji Ski Kluba Rijeka, ali i drugi učitelji skijanja i demonstratori članovi Zbora učitelja i trenera sportova na snijegu Primorsko-goranske županije pod vodstvom Tomislava Šepića, na čemu im se unaprijed zahvaljujemo. Naime, velika je  sreća imati tako velikodušne kolege u  našem sportu koji nesebično dijele svoje znanje i vrijeme kako bi uljepšali dječici boravak na snijegu. Vjerujem da će taj susret i rad s djecom iz Doma Ivana Brlić Mažuranić iz Lovrana i nas napuniti dobrom energijom i pozitivom”, poručio je sportski direktor Ski Kluba Rijeka Antun Andrijašević.  

Nije ovo prvi EU projekt riječkog Ski Kluba, podsjetimo, prošle godine Ski Klub Rijeka dovršio je europski projekt SKI Safe koji je za cilj imao povećati sigurnost mladih sportaša.