Ostalo 21. ožujak 2015.

Dječji domovi bez djece

Dječji domovi bez djece
Sva djeca iz dječjih domova naše županije do 2018. godine bi trebala dobiti svoju obitelj.

U Selcu, točnije Domu za djecu i mlađe punoljetnike “Izvor”, prije nekoliko godina bilo je sedamdesetak djece. Danas su sobe, hodnici i dječje igralište gotovo prazni, a i preostalih deset mališana do kraja će godine Dječji dom zamijeniti obiteljskim.

Sva djeca tako će biti udomljena, a Izvor, kao druga ustanova u Hrvatskoj, postaje Centar za pružanje usluga u zajednici.

“Naime mi od drugog tjedna više nismo dječji dom. Što je jedna lijepa, krasna, divna vijest. To znači da se djeca više neće odgajati u ustanovi nego će se odgajati u udomiteljskim i posvojiteljskim obiteljima,” napominje Nikica Sečen, ravnatelj Centra za pružanje usluga u zajednici.

Osim za djecu, novi je to početak i za Izvor, koji će obavljati nove djelatnosti.

“Znači radimo s udomiteljima i udomljenom djecom u našoj županiji na promidžbi, edukaciji i superviziji udomitelja. Imat ćemo dnevne boravke za djecu iz Općine Vinodolske i Grada Crikvenice, a novost je i pomoć u kući za starije osobe, gdje ćemo pružati uslugu kuhanja i dostave obroka za osobe kojima je takva pomoć potrebna,” rekao je Sečen.

Primjer Selca slijediti bi trebali i ostali dječji domovi u našoj županiji, točnije Ivana Brlić Mažuranić u Lovranu i Rijeci te Braća Mažuranić u Novom Vinodolskom. 

No, da bi do 2018. nestao dosadašnji koncept izdvajanja djece iz obitelji treba pronaći udomitelje i posvojitelje za 60-ak djece, koliko ih je trenutno u dječjim domovima.

“Prošle godine smo imali bum, stvorili smo uvjete u kojima udomitelji mogu imati superviziju,u kojima se imaju gdje okupljati, dobiti podršku jer nije lako ni vlastitu djecu odgajati, a kamoli djecu koju udomite. To je velika odgovornost i kad se roditelj, udomitelj, susretne s nekim od problema treba mu adekvatna pomoć,” rekla je Iva Josipović, viša savjetnica za socijalnu skrb Primorsko- goranske županije.

U Selcu je, u novom Centru za pružanje usluga u zajednici Izvor, obilježen Svjetski dan socijalnog rada, u organizaciji Udruge socijalnih radnika, Upravnog odjela za socijalnu politiku i mlade Primorsko- goranske županije te dakako domaćina Centra Izvor.