Ostalo 29. siječanj 2024. Izvor: TZG Crikvenica

Dvije tisuće velikih i malih maškara prošetalo Crikvenicom

 Dvije tisuće velikih i malih maškara prošetalo Crikvenicom
Maškarane povorke s više od dvije tisuće sudionika protekle su nedjelje zašarenile Crikvenicu
 
Iza Crikvenice je jedna posebna zimska nedjelja. Bilo je živo, šareno i zabavno, a prekrasan sunčani dan nije bio jedini razlog za dolazak brojnih posjetitelja. Naime, 28. je siječnja bio rezerviran za čak dvije tradicionalne maškarane povorke u organizaciji TZG Crikvenice, od kojih je jedna posvećena mališanima, a druga odraslim ljubiteljima maškaranih običaja. Ukupno je više od dvije tisuće veselih, raspjevanih i rasplesanih maškara pozdravilo sve prisutne. 


Najprije su na maškaranu scenu zakoračili najmlađi, koji su su oko 11 sati krenuli ispred Hotela “Miramare” prema Trgu Stjepana Radića, praćeni budnim okom svojih nastavnika i odgajatelja te vrijednih članica suorganizatora Društva Naša djeca grada Crikvenice i ostalih marljivih volontera. Na Dječjoj je maškaranoj povorci sudjelovalo 13 grupa s područja Grada Crikvenice, Triblja, Novog Vinodolskog, Bakra, Kraljevice... Veseli i zaigrani, i ove su godine pokazali svoju genijalnu maštu i vještine te razveselili sve prisutne svojom dječjom neposrednošću i simpatičnim nastupom. Tako su u povorci šetale zanimljive maske, kao što su šarene maškarice, crikvenički lavići, šumske vile i vilenjaci, moruzgve, ptice trkačice i sl. 


Nakon Dječje je krenula i Velika maškarana povorka, koja je i ove godine okupila sudionike iz raznih krajeva i brojne zanimljive maske, s ukupno 27 grupa. Svaka je od njih izmamila osmijehe na lica, neovisno o tome je li ponosno predstavila tradiciju svoga kraja ili je prikazala duhovit komentar na svakodnevicu. Osim lokalnih grupa s crikveničko-vinodolskoga područja, na velikoj su maškaranoj povorci, među ostalima, sudjelovale i maškare iz Šmrike, Kraljevice, Ozlja, Ivanić Grada, sa Zameta, Viškova itd., ali i tri grupe iz Slovenije.


Obje su povorke predvodili svita, gradonačelnica Ivona Matošić Gašparović, direktorica TZG Crikvenice Marijana Biondić te posebni gosti Velike povorke - riječki meštar Sandi i Sara Đukić, aktualna kraljica Riječkoga karnevala. Veliku je svitu u Dječjoj povorci pratila i Mala maškarana svita, koju su ove godine činili učenici iz OŠ Vladimira Nazora.

Dobru zabavu s pozornice su poticali voditelji Gracian Čop i Katarina Stojević, dok se za vrijeme Velike maškarane povorke Čopu pridružio Josip Krmpotić. Nakon održanih povorki, zabava se preselila u šator uz nastupe glazbenih sastava “Koktelsi” i “Point”.


“Jako smo zadovoljni fenomenalnom maškaranom energijom u Crikvenici! Kreativni kostimi, nasmijana lica, respektabilan broj sudionika i posjetitelja, a i vrijeme nam je išlo na ruku! Već se sada veselimo sljedećim povorkama i željno ih iščekujemo”, zaključila je direktorica TZG Crikvenice Marijana Biondić.