Ostalo 27. veljača 2022. Klaudio Vrančić

(FOTO) Maškare usprkos svemu na riječkom Korzu

(FOTO) Maškare usprkos svemu na riječkom Korzu
Maškarane grupe iz Rijeke i “Prstena”, Opatije, Grižana, Pule… ali i skupina iz Mađarske, danas su u “vlastitom aranžmanu” prošetale riječkim Korzom te nastavile čuvati dugu tradiciju Riječkog karnevala.

Špa, špa, špa, Špažićari počelo je oko podna odjekivati riječkom Deltom. Vrlo brzo Kostrenjanima su se priključili Škrljevčani, a onda je krenula “lavina”… 


Po dolasku na Korzo maškarama iz "Prstena" pridružili su se riječke grupe: Vežički kampaneli, Pehinarski feštari, Siti i pijani, Čiket, Pikići… Stigli su i Paščani, Opatijci, Puležani, Griški krabunosi, ali i skupina od desetak maškara iz Mađarske... s ukrajinskom zastavom. 


Vesela maškarana povorka zaustavila se na “glavnoj pozornici”, ispred Robne kuće Ri, gdje je dugo feštala uz kraljevičku Grupu Venus. "Ostanite doma, ki j... užancu, da ne bi krepali na pusnemu tancu”, poruka je s Korza.


Ono što je najvažnije na Korzu su se danas spontano okupili istinski zaljubljenici u maškare pa tako, iako nije bilo osiguranja, nije bilo ni nereda. Nije bilo pravila, ali ni potrebe za istima jer u Rijeci se pjevalo, plesalo, pilo… i uživalo. 


Maškare su tako u “vlastitom aranžmanu”, usprkos svemu, sačuvale dugu tradiciju Riječkog karnevala. A za ljeto odgođena Međunarodna riječka karnevalska povorka, na neki je način ipak održana i neka je, jer kako kaže pjesma: “Rika je srce maškar sih”.