Ostalo 17. rujan 2020.

Grad Kastav i Općina Čavle dio projekta “Joint SECAP”

Grad Kastav i Općina Čavle dio projekta “Joint SECAP”
U Mramornoj dvorani PPMHP župan Zlatko Komadina s gradonačelnicima Gradova Kastva i Opatije, Matejom Mostarcem i Ivom Dujmićem te načelnicama i načelnikom Općina Čavle, Viškovo i Matulji, Ivanom Cvitan Polić, Sanjom Udović i Mario Ćikovićem potpisao je Sporazum o suradnji na projektu “Joint SECAP - Zajedničke strategije prilagodbe klimatskim promjenama u obalnim područjima”.

Riječ je o EU projektu kojemu je cilj povećanje znanja i kapaciteta javnih vlasti na lokalnoj i regionalnoj razini u području prilagodbe klimatskim promjenama u obalnim područjima. Rezultat suradnje bit će Zajednički akcijski plan energetski održivog razvitka i klimatskih promjena koji će na osnovi prikupljenih podataka o zatečenom stanju identificirati i pružiti odrednice za provedbu projekata i mjera energetske učinkovitosti i korištenja obnovljivih izvora energije te prilagodbe učincima klimatskih promjena na razini uključenih jedinica lokalne samouprave, a što će rezultirati smanjenjem emisije CO2 za više od 40% do 2030. godine.


Župan Zlatko Komadina podsjetio je da je riječ o jednom od niza EU projekata u kojem je PGŽ partner. “Ovdje je riječ o tome kako sačuvati prirodu te kako prevenirati klimatske promjene i boriti se u smanjivanju štetnih posljedica klimatskih promjena. Kao županija imamo iskustva i projekata kojima smo pokazali naše opredjeljenje prema zelenoj priči. Počevši od edukacije dionika naše županije za projekte energetske obnove i uštede, niz energetskih obnova zgrada škola, ugradnje solarnih sustava na našim javnim zgradama. Realizirali smo i pripremali projekt najveće sunčane elektrane na otoku Cresu. Gradimo elektro punionice diljem županije te pomažemo JLS da se širi svijest o korištenju zelene energije, vjetroelektrana, solarnim sustavima, smanjenju utjecaja fosilnih goriva na naš okoliš“, rekao je župan Komadina.

Primorsko-goranska županija bit će koordinator provedbe aktivnosti, a putem Regionalne energetske agencije Kvarner osigurana je tehnička i stručna podrška u postupku izrade Zajedničkog SECAP- a. Jedinice lokalne samouprave će za potrebe izrade Zajedničkog SECAP- a prikupljati i dostavljati potrebne podatke Županiji i REA-i Kvarner.


U ime potpisnika, jedinica lokalne samouprave, obratio se gradonačelnik Grada Kastva Matej Mostarac pozdravivši ovaj Sporazum te istaknuvši važnost korištenja obnovljivih izvora energije te smanjenja posljedica klimatskih promjena.

Pročelnik UO za regionalni razvoj, infrastrukturu i upravljanje projektima Ljudevit Krpan istaknuo je da se Joint SECAP provodi u okviru Interreg Programa prekogranične suradnje Italija- Hrvatska 2014.-2020. Ukupna vrijednost Projekta je 2,09 milijuna EUR, pri čemu se 85% sufinancira iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Projektni proračun Primorsko-goranske županije iznosi 205.315,00 EUR od čega je udio sufinanciran iz Europskog fonda za regionalni razvoj iznosi 174.517,75 EUR. U Projektu uz PGŽ sudjeluje 8 partnera iz Hrvatske i Italije, među kojima su ustanove visokog obrazovanja, jedinice lokalne i regionalne samouprave, energetske agencije i organizacije civilnog društva. Vodeći partner na projektu je Sveučilište u Camerinu.