Ostalo 23. lipanj 2019.

Joso Butorac pobjednik ovogodišnjeg MIK- a

Joso Butorac pobjednik ovogodišnjeg MIK- a
Erik Balija je sa skladbom “Mojoj Istrijanki” slavio sinoć u Opatiji, a ukupni pobjednik ovogodišnjeg MIK- a je Joso Butorac sa skladbom “Primorska arija”.
                   
Opatija je ugostila veliko finale jubilarnog izdanja festivala Melodije Istre i Kvarnera, a završna se večer održala u prekrasnom KTC Gervais koji je tako po prvi put ugostio jedini hrvatski putujući festival. Brojna publika i brojni uzvanici dupkom su ispunili dvoranu te burnim pljeskom pozdravili cjelokupan program, kako onaj službeni, natjecateljski tako i onaj revijalni.

Večer je započela pozdravom domaćina, gradonačelnika Opatije Ive Dujmića koji je zaželio MIK- u dobrodošlicu i napomenuo kako je posljednje finale u Opatiji bilo prije 49 godina te potom uručio festivalu umjetničku sliku Vedrana Ružića, a potom se nazočnima obratio direktor festivala Andrej Baša koji je zahvalio gradonačelniku na gostoprimstvu i napomenuo da je u 55 godina festivala bilo preko 400 festivalskih večeri, sudjelovalo preko 100 autora i 1000 volontera. Valja napomenuti da se ovogodišnji MIK održava pod pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske čija je izaslanica Radojka Šverko nazočila finalnoj večeri i dobila veliki pljesak publike.


Nakon uvodnih riječi i razmjene darova, MIK je krenuo u svoj posljednji ovogodišnji natjecateljski dio. Odlično raspoložena publika sve je natjecatelje pozdravila velikim pljeskom, a posebno je atraktivan bio i revijalni program koji se sastojao od nekoliko dijelova. U onom prvom nastupila su djeca iz OŠ Rikard Katalinić Jeretov i to Mia Leko i Paola Janjetić kojima su mikovci uručili posebne zahvalnice kao i njihovoj profesorici Marini Dadić.

Nakon njihovog nastupa publiku je iznenadio ulazak dvadesetak plesača Plesne skupine Flame koji su izveli flash mob (nenajavljenu plesnu točku), a sve s ciljem promocije najvećeg opatijskog eventa RetrOpatije koji je započeo jučer i potrajat će osam dana. Nakon iznenađenja koji je oduševio publiku, revijalni se program nastavio izvođenjem skladbi koje ove godine obilježavaju dvadeset i petu obljetnicu prvog izvođenja.


Nakon revijalnog uslijedio je onaj najsvečaniji dio. Kako to obično na finalnim večerima biva, prvo su se proglasili pobjednici opatijske večeri, a prema glasovima publike. Opatija je treće mjesto dodijelila Josi Butorcu za skladbu “Primorska arija” koja je osvojila 83 glasa, drugi je Duško Jeličić sa svojom Bonacom i skladbom “Ana z Lovrana” koja je osvojila 92 glasa, a pobijedio je Erik Balija sa skladbom “Mojoj Istrijanki” koja je osvojila 132 opatijska glasa.

Nagrađeni

Ovogodišnje izdanje MIK- a završeno je svečanim proglašenjem najboljih u svim kategorijama, a opatijska je publika odlučivala i o ukupnom plasmanu prema glasovima publike.

Nagradu za najbolji aranžman koji dodjeljuje Radio Istra osvojio je Saša Markovski za aranžman skladbe “Se do kad je sveta” u izvođenju Nine Kraljić.

Nagradu za najboljeg debitanta koju dodjeljuje Pomorski radio Bakar osvojila je Medea Market Sindik.

Nagradu “Nello Milotti” Roženice HR Radio Pule za najprimjerenije zastupljen istarsko- primorski tradicijski izričaj osvojio je autor glazbe Erik Balija za skladbu “Mojoj Istrijanki”.

3. nagradu ocjenjivačkog suda osvojila je skladba “Neka mi tvoje telo reče” (Suzana Štefanić- Senka Laginja- Aleksandar Valenčić) u izvedbi Suzane Štefanić.

2. nagradu ocjenjivačkog suda osvojila je skladba “Se do kad je sveta” (Saša Markovski- Vjeko Alilović- Saša Markovski) u izvedbi Nine Kraljić.

1. nagradu ocjenjivačkog suda osvojila je skladba “Lipča su njena oka dva” (Bruno Krajcar- Daniel Načinović- Janoš Feher) u izvedbi Gianluce Draguzeta.

Nagradu “Zlatni mikrofon” HR Radio Rijeke za najbolju interpretaciju osvojila je Nina Kraljić za izvedbu skladbe “Se do kad je sveta”.

Nagradu “Beseda” pokrovitelja Novog lista za skladbu koja cjelokupnim izričajem na najbolji način promovira naš kraj i njegovu tradiciju osvojila je skladba “Imala je” (Lado Bartoniček- Lado Bartoniček- Lado Bartoniček) u izvedbi Lada Bartoničeka.

Nagradu Čakavskog sabora za najbolji tekst osvojio je Vjeko Alilović za tekst skladbe “Se do kad je sveta”.

3. nagradu publike s ukupno 96 bodova osvojila je skladba “Na parapetu” (Robert Grubišić- Zlatan Maruni- Robert Grubišić/Ivan Načinović) u izvođenju klape Tić.

2. nagradu publike s ukupno 133 boda osvojila je skladba “Mojoj Istrijanki” (Erik Balija- Erik Balija- Mauro Giorgi) u izvedbi Erika Balije.

Pobjednik MIK-a 2019. s ukupno 136 bodova je Joso Butorac sa skladbom “Primorska arija” (Andrina i Frane Frleta- Suzana Blečić- Robert Grubišić).