Ostalo 4. veljača 2015.

Karići i liburnijski pusti

Karići i liburnijski pusti
Tko sve visi na području Liburnije? Odgovor ima Hrvatski muzej turizma, točnije Umjetnički paviljon Juraj Šporer u Opatiji, u kojem se ovih dana održava izložba “Karići i liburnijski pusti”, posvećena dvama fenomenima maškarane Liburnije. 

Krivce za sva nedjela u protekloj godini, koji krase stupove na području od Kastva do Mošćeničke Drage, fotografirao je Saša Jantolek. Autor je posjetio četrdesetak mjesta, a “ugledno” društvo, koje je okupio u obilasku, sada krasi i zidove paviljona. 
 
32. opatijska Balinjerada

Drugi dio izložbe posvećen je jednom od najprepoznatljivijih gradskih brendova. Opatijska Balinjerada u protekla je tri desetljeća postala prepoznatljiva manifestacija. Karići i vozići, kako Opatijci od milja nazivaju vozila iz kućne radinosti, koja se svake godine na balinjerama spuštaju niz opatijske prometnice, davno su pronašli svoje mjesto u srcima, kako Opatijaca, tako i njihovih gostiju. 

Za kariće i voziće u Šporeru najzaslužniji su Duško Jeličić, aktualni pusni gradonačelnik i začetnik opatijske Balinjerade te Jerko Gudac i Emil Jeletić. 

Sljedećeg vikenda, u nedjelju, maštovita će se vozila na kugličnim ležajevima 32. put spustiti po opatijskoj prometnici. Treninzi i zagrijavanje na rasporedu su od 10 ujutro, a start opatijske Balinjerade na rasporedu je točno u podne. 

Izložba, koja je otvorena prvog dana veljače, može se razgledati svakog dana od 10 do 18 sati, sve do 18. veljače.