Ostalo 10. rujan 2019.

Kviz, PS turnir, hologram, društvene igre i DJ u PMR- u

Kviz, PS turnir, hologram, društvene igre i DJ u PMR- u

U Prirodoslovnom muzeju Rijeka premijerno su prikazani novi promotivni filmovi kojima se muzej želi približiti posjetiteljima. Na konferenciji za medije najavljeno je i događanje #odiuPMR s brojim zanimljivim programima za mlade, u petak 13. rujna u sklopu kojeg će biti prezentiran hologramski prikaz špiljskog medvjeda koji postaje dijelom stalnog postava muzeja. 

Aktivnosti muzeja i programe najavili su ravnateljica Prirodoslovnog muzeja Rijeka Željka Modrić Surina, muzejski savjetnik Marin Kirinčić i pročelnica Upravnog odjela za kulturu, sport i tehničku kulturu Primorsko- goranske županije Sonja Šišić koja je izrazila zadovoljstvo radom muzeja i sudjelovanjem u brojnim europskim projektima. Kvalitetu programa kojima muzej želi privući mlade ljude prepoznala je INA.

“Drago mi je što se INA uključila u ovaj projekt koji će unaprijediti postav muzeja i dodatno zainteresirati mlađe generacije za prirodne i kulturne znamenitosti. Od svog osnutka trudimo se biti aktivni član zajednice te podupirati razvoj kulture u cijeloj županiji. Sljedeće godine Rijeka postaje europska prijestolnica kulture, a vjerujem da su ovakvi projekti najbolja uvertira u ono što nas čeka. Čestitam organizatorima na trudu i inovativnosti koje su pokazali kroz projekt te vjerujem da će nova postava zainteresirati ne samo mlade ljude, već one svih generacija”, istaknula je u svojem obraćanju rukovoditeljica Kontrole kvalitete u INA Rafineriji nafte Rijeka Diana Hajdo.

Prirodoslovni muzej Rijeka jedan je od dionika u projektu “Innocultour- inovacija i promocija jadranske kulturne baštine kao pokretač turističke industrije“, osmišljen kako bi kapitalizirao rezultate projekta Museumcultour, koji se provodio od 2012. do 2015. godine, s namjerom jačanja kulturnog turizma kroz povezivanje i međusobnu nadogradnju potencijala manje poznatih muzeja i integraciju inovativne tehnologije i kreativnih industrija u promicanje prirodnih i kulturnih dobara. 

Projekt Innocultour usmjeren je prvenstveno prema mladim i znatiželjnim posjetiteljima kojima su ključni motivi za posjećivanje kulturnih i prirodnih znamenitosti neposredno iskustvo, strast, zabava, znatiželja, što se ovim projektom pokušalo ostvariti. Projekt bi trebao pridonijeti i uravnoteženijem teritorijalnom razvoju, koristeći manje poznata mjesta kulturnog i prirodnog nasljeđa kroz aktivno uključivanje kreativnih industrija, lokalnog stanovništva i dionika posvećenih zaštiti i promociji prirodne i kulturne baštine kako bi se omogućila bolja iskorištenost takvih potencijala u lokalnom ekonomskom razvoju te sinergijom različitih dionika povećala vidljivost i atraktivnost manje poznate vrijedne kulturne i prirodne baštine.

Prirodoslovni muzej Rijeka je u sklopu projekta Innocultour nadogradio i unaprijedio dijelove stalnog postava, a jedan od ishoda trebala bi biti i promotivna kampanja čiji je glavni cilj približiti muzej mladim posjetiteljima kroz nove atraktivne sadržaje i doprinositi pametnom, održivom i uključivom turističkom razvoju Rijeke, Primorsko- goranske županije i Hrvatske. Uz kontinuiranu prisutnost PMR na društvenim mrežama koje su ključni kanal komunikacije s mladima i suradnju s organizacijama poput Kluba mladih Rijeka, osmišljeni su i novi promotivni filmovi muzeja na hrvatskom i engleskom jeziku. Produkcija filma “Jedan dan u PMR”, realizirana je u suradnji s Pulsar produkcijom iz Zagreba, a gledatelje kroz film vode Ivanka Mazurkijević i Damir Martinović Mrle, prepoznatljivi predstavnici riječke glazbene scene, ovoga puta u ponešto drugačijem aranžmanu. Svojim osebujnim stilom i načinom komunikacije unose u film moderan i nesputan duh Rijeke. Nakon premijernog prikazivanja na konferenciji, filmovi će biti objavljeni na YouTube kanalu PMR i korišteni u daljnjoj promociji ustanove na lokalnoj, nacionalnoj i međunarodnoj razini.


Nastavak promotivnih aktivnosti projekta i prezentacija hologramskog prikaza špiljskog medvjeda slijedi u petak, 13. rujna, pod nazivom #odiuPMR. Program zajednički organiziraju Prirodoslovni muzej Rijeka i Klub mladih Rijeka. Druženje u muzeju počinje u 17 sati prijavama za Muzejski quiz pod vodstvom Ivice Mustača. Posjetitelje očekuje i zanimljiv turnir Crash Team Racing kao i nagrade za sudionike te Boarding games u akvariju s različitim društvenim igrama. Za dobru atmosferu pobrinut će se Ri Teatar i DJ Diablo, poznat po svojim disco i rockabilly ritmovima. Ulaz je besplatan. U slučaju lošeg vremena svi programi održat će se u zatvorenim prostorima muzeja. Sve informacije mogu se pronaći na Facebook stranicama PMR i Kluba mladih Rijeka.

Detaljni program i satnicu događanja možeta pogledati OVDJE.