Ostalo 13. siječanj 2022. Izvor: TZG Rijeka

Međunarodna karnevalska povorka u Rijeci na ljeto

Međunarodna karnevalska povorka u Rijeci na ljeto
Međunarodna karnevalska povorka i Dječja karnevalska povorka se ove godine ne otkazuju već se odgađaju za ljetne mjesece. 

Bliži se Antonja kad Rijeka tradicionalno ulazi u svoje peto godišnje doba, omiljenu sezonu svih ljubitelja karnevalskih događanja, opuštene zabave pod maskama i autohtonih mesopusnih običaja. No, Riječki karneval se ni ove godine neće moći održati u svom uobičajenom izdanju.

“Nažalost, zbog novog snažnog vala pandemije koronavirusa i potrebe za poštivanjem strožih epidemioloških mjera, Riječki karneval trenutno se ne može održati u svom punom obimu pa se tako sada, odnosno u za to uobičajenim terminima, neće održati centralni događaji karnevala- Međunarodna karnevalska povorka i Dječja karnevalska povorka”, rekao je gradonačelnik Grada Rijeke gospodin Marko Filipović.


Ipak, obožavatelje i sudionike kao i mnogobrojnu publiku koja željno iščekuje svako izdanje Riječkog karnevala koji oduševljava cijeli svijet, razveselit će vijest da se Dječja i Međunarodna karnevalska povorka ipak planiraju, ali ovog puta u ljetnom terminu.

“Povorke se ove godine ne otkazuju u potpunosti već se odgađaju za ljetne mjesece odnosno za vrijeme u kojem se očekuje bolja epidemiološka situacija. Stoga su termini održavanja Međunarodne karnevalske povorke i Dječje povorke prebačeni na početak ljeta i nadam se da nam pandemija neće i tada poremetiti planove. Isto je i s Humanitarnim karnevalskim balom čije se održavanje također prebacuje u ljetni termin.

Ipak, unatoč pandemiji, dio karnevalskih događanja odvijat će se i u ovom, uobičajenom terminu pa je tako već u ponedjeljak na rasporedu tradicionalna primopredaja ključa Grada Meštru karnevala, a koja će ove godine biti nešto drukčija no što je to bilo do sada”, najavio je gradonačelnik grada Rijeke gospodin Marko Filipović.


“Svi ovo doba godine željno iščekujemo, ali isto smo tako svjesni da je vrijeme u kojem se nalazimo posebno izazovno te smo morali biti odgovorni i dobro procijeniti opasnosti koje bi održavanje Riječkog karnevala moglo donijeti u ovom trenutku. Epidemiološka je situacija u cijeloj zemlji vrlo teška, i dok je tako, nažalost, ne može biti Riječkog karnevala na kakvog smo do sada navikli. Najluđa nedjelja u našem gradu festival je maski, veselja, zabave, a prvenstveno druženja, a upravo je to ono čega se još privremeno moramo odreći misleći na zdravlje naših sugrađana i gostiju, uz nadu u što brži povratak na staro. Isto vrijedi i za tjedne koji prethode samoj povorci u kojima grupe intenzivno rade na pripremi kostima i maski, okupljaju se i planiraju detalje svojih nastupa”, rekao je direktor Turističke zajednice grada Rijeke Petar Škarpa.

Uz sve napore za pronalazak adekvatne alternative za održavanje omiljene povorke pridržavajući se epidemioloških mjera koje su na snazi, postalo je jasno da bi se u svakom drugom obliku izgubilo ono osnovno što ona predstavlja za karnevaliste- dan u kojem pod maskama zaboravljamo na sve probleme te u potpunoj slobodi uživamo u zajedničkoj zabavi na riječkom Korzu.

“Teška srca najavljujemo da će Međunarodna karnevalska povorka, koja se trebala održati 27. veljače biti odgođena, kao i ostala veća događanja karnevalskog perioda, s izuzetkom programa koje je moguće održati pridržavajući se svih epidemioloških mjera na snazi. Zaista se nadamo i vjerujemo da će se situacija do ljeta popraviti i  da ćemo se svi moći usredotočiti na neke slađe brige- npr. u što se maskirati na ugodnih 25 stupnjeva te da ćemo mjesece koji su pred nama iskoristiti za dodatnu kreativnost i nove ideje koje će dodatno unaprijediti kvalitetu najpoznatijeg riječkog turističkog proizvoda. Riječki karneval svake godine s ponosom ugošćuje karnevalske grupe iz različitih zemalja i prijatelje Riječkog karnevala koji dolaze iz cijelog svijeta te se nadamo  da ćemo se u novom terminu svi moći ponovno okupiti  kao i da će ovo biti prilika da nas posjete oni koji to oduvijek žele, a do sada možda nisu imali prilike”, zaključio je Škarpa.


Ove godine Rijeka bi tako mogla imati pravo ljetno osvježenje- Riječki karneval u ljetnom izdanju, na veliku radost svih karnevalskih grupa, vjernih posjetitelja i partnera Riječkog karnevala.

Primopredaja ključa Grada, kojom se tradicionalno obilježava početak Riječkog karnevala vladavine maškara, na programu je u ponedjeljak 17. siječnja. Tom prilikom bit će predstavljene još neke novosti ovog izdanja koji će, po svemu sudeći, biti puno iznenađenja.

Usprkos odgodi centralnih događaja manifestacije, u Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku odigrat će se ciklus od 4 atraktivne kazališne komedije najavljene u sklopu već tradicionalnog programa “Dani smijeha u Karnevalu”, a u skladu sa svim epidemiološkim mjerama i ograničenjima koji budu na snazi u trenutku održavanja.

Ono što će također obilježiti predstojeće dane u gradu te nam olakšati iščekivanje, šarenilo je karnevalskih dekoracija koje će se uskoro vijoriti nad nama, donositi nam dobro raspoloženje i podsjećati nas na razuzdani duh karnevalske tradicije.