Ostalo 17. kolovoz 2023. Izvor: TZG Cres

"More" događanja u čast sportaša koji je pomicao granice

"More" događanja u čast sportaša koji je pomicao granice
U čast maratoncu plivaču Floriu Burburanu, čija obitelj potječe iz mjesta Dragozetići s otoka Cresa, 18. i 19. kolovoza u Cresu i Valunu održava se niz vodeno sportskih događanja vezanih uz ovog iznimnog sportaša.


Vikend pred nama donosi pravu sportsku poslasticu posvećenu velikom čovjeku i sportašu Floriu Burburanu, koji obiteljski potječe iz mjesta Dragozetići na otoku Cresu. Tako će se, 18. i 19. kolovoza u Cresu održati drugi po redu "Memorijal Florio Burburan". 

Vaterpolo utakmica i sinkro plivanje

Petak, 18. kolovoza posvećen je vaterpolu. Na prošlogodišnjem Memorijalu je odigrana prva službena vaterpolo utakmica u gradu Cresu - prijateljski susret VK Mali Lošinj i VK Primorja. Ove godine bit će organiziran susret revijalnog karaktera te vaterpolo turnir za sve građane koji žele probati igrati. U sklopu događanja ove će godine svoj povijesni i premijerni nastup u gradu Cresu izvesti sinkronizirane plivačice riječkog kluba "Primorje Sinkro Aqua Maris". 

Plivačke utrke

Drugi dan, subota 19. kolovoza je posvećen plivanju, a održat će se utrka za djecu, utrka za rekreativce i ostale građane na 1 km te veliko finale ovog memorijala - plivački maraton Valun - Cres u dužini 8 km. Ove godine Memorijal će uključiti i utrku za osobe s invaliditetom u duljini od 1 km, a upravo ta utrka posebno je povezana uz Floria Burburana s obzirom na to da su mu često govorili kako je "svjetionik“ (primjer) za osobe s invaliditetom" jer se radilo o velikom sportašu koji je neprestano pomicao granice i gurao sebe u nove izazove uvijek iznova pokazujući da invaliditet ne treba biti hendikep i kočnica u životu.

Idejni začetnik projekta uz obitelj Burburan, Grad Cres i PGŽ je plivač maratonac Danijel Brnić koji je oko sebe okupio ekipu entuzijasta i ljudi koji vole otok Cres, njeguju tradiciju i promoviraju zdrav način življenja. Projekt ima za cilj održati sjećanje na velikog sportaša Floria Burburana, ali i popularizirati plivanje i druge vodene sportova te poticati na aktivan način života.

“Kvarnerski delfin” pomicao granice

Florio Burburan rođen je u Rijeci 16. lipnja 1952. kao dijete s cerebralnom paralizom. Nije to doživljavao kao manu, tek kao prepreku zbog koje treba unijeti mnogo više truda kako bi se pobijedilo. “Kvarnerski delfin” kako su ga nazivali tijekom karijere bio je fantastični sportaš kojem treba zahvaliti postavljanje temelja hrvatskog plivanja osoba s invaliditetom, ali i čovjek koji je u svim segmentima svog djelovanja i života pomicao granice, mijenjao ustaljene standarde koje definira “obični” sport.