Ostalo 19. kolovoz 2022. K.V.

Na Cresu će se plivati u čast velikom Floriu Burburanu

Na Cresu će se plivati u čast velikom Floriu Burburanu
Vrhunac događanja je Plivački maraton “Valun- Cres memorijal Florio Burburan”, u dužini od 8000 metara

U čast nedavno preminulom maratoncu- plivaču Floriu Burburanu, čija obitelj potječe iz mjesta Dragozetići s otoka Cresa, 26. i 27. kolovoza u gradu Cresu i Valunu održava se niz događanja.

U petak, 26. kolovoza na prostoru uz Novu rivu ispred bara “Plavica” bit će organizirana prva službena vaterpolo utakmica u Cresu između VK “Mali Lošinj” i VK “Primorje“. Po završetku utakmice kreće vaterpolo turnir za rekreativce 3X3 na jedan gol, popraćen zabavnim programom i nagradama.

Vrhunac događanja je Plivački maraton “Valun- Cres memorijal Florio Burburan”, u dužini od 8000 metara koji se održava dan kasnije, 27. kolovoza.


Burburan je rođen u Rijeci 16. lipnja 1952. kao dijete s cerebralnom paralizom. Nije to doživljavao kao manu, tek kao prepreku zbog koje treba unijeti mnogo više truda kako bi se pobijedilo. 

“Kvarnerski delfin” kako su ga nazivali tijekom karijere bio je fantastični sportaš, kojem treba zahvaliti postavljanje temelja hrvatskog plivanja osoba s invaliditetom, ali i čovjek koji je u svim segmentima svog djelovanje i života pomicao granice, mijenjao ustaljene standarde koje definira “obični” sport.

Dvodnevna sportska manifestacija održava se uz pokroviteljstvo TZG Cresa, Primorsko- goranske županije i Riječkog sportskog saveza. Organizaciju plivačkih natjecanja vodi Klub daljinskog plivanja “Primorje”.