Ostalo 13. ožujak 2020.

Na području PGŽ epidemiološka situacija još je stabilna

Na području PGŽ epidemiološka situacija još je stabilna
Na području Primorsko- goranske županije broj potvrđenih zarazom korona virusom nije promijenjen u odnosu na jučerašnje podatke.

Radi se o ukupno 8 osoba i svi su članovi uže i šire obitelji prvo zaraženih, rekao je na konferenciji za novinare glavni epidemiolog Nastavnog zavoda za javno zdravstvo dr. Dobrica Rončević. 

Svi oni su bili evidentirani kao kontakti i u kućnoj izolaciji. Dodao je da je epidemiološki nadzorom na  cijelom teritoriju PGŽ obuhvaćeno oko 700 ljudi, te zamolio sve koji ulaze na teritorij RH, da službama na granici kažu točne podatke odakle dolaze jer time pokazuju odgovornost prvenstveno prema svojim obiteljima kao i široj zajednici.  

Načelnik županijskog Stožera civilne zaštite, zamjenik župana Marko Boras Mandić  rekao je da će se u kontaktu sa svim načelnicima i gradonačelnicima dogovoriti moguće nove mjere prevencije, a koje se odnose na rad ugostiteljskih objekata kao i javnih događanja gdje je već dana preporuka da se do daljnjega odgode sva okupljanja s više od 50 ljudi. Naglasio je da je prema državnoj razini već ranije upućen prijedlog osposobljavanja regionalnih laboratorija  za provođenje analize uzoraka, čime se rasterećuje sada jedini laboratorij Klinike "Fran Mihaljević" te omogućuje brža i efikasnija obrada.

Dodao je kako zemlje u susjedstvu primjerice Slovenija imaju puno veći obuhvat analize, do sada su obradili preko 3000 uzoraka, dok je u RH ta brojka nešto više od 500. 

"Tražimo i dodatne mjere na graničnim prijelazima kako bi se spriječilo da ljudi iz susjednih država, primjerice Slovenije, gdje se zatvaraju škole i vrtići, sada dođu kod nas. Naravno da su svi uvijek dobrodošli i dragi gosti ali u sadašnjoj situaciji moramo učiniti sve da zaštitimo naše sugrađane", rekao je Boras Mandić.

Također je apelirao na odgovorno ponašanje svih koji su došli ili dolaze iz rizičnih područja da se dosljedno drže dobivenih preporuka samoizolacije.