Ostalo 25. veljača 2023. Izvor: PGŽ

Nagrađena najljepša pisma inspirirana Frankopanima

Nagrađena najljepša pisma inspirirana Frankopanima
Nagrađena najljepša pisma inspirirana velikom ljubavnom pričom Ane Katarine Frankopan i Petra Zrinskog

Povodom Valentinova, Kulturno-turistička ruta Putovima Frankopana i Pomorski povijesni muzeja Hrvatskog primorja Rijeka, nagradili su najljepša ljubavna pisma učenika inspirirana velikom i u svijetu poznatom ljubavnom pričom Ane Katarine Frankopan i Petra Zrinskog.

Na natječaj je pristiglo preko 70 pisama i to iz svakog kutka Primorsko-goranske županije, ali i dalekog Kaštel Lukšića. Na prigodnoj svečanosti održanoj u prostoru Python PPMHP-a, nagrade su uručili zamjenik župana Petar Mamula i resorna pročelnica Sonja Šišić.


Uz zahvalu svima na sudjelovanju, istaknuli su kako priča o Frankopanima, ne samo što fascinira, već i inspirira nova događanja i aktivnosti županijske Rute. Riječ je ujedno o drugoj godini provedbe ovog natječaja za najmlađe, a radi velikog odaziva, nastavak je zajamčen i dogodine.

Dodijeljene su tri “Zvijezde” i glavna nagrada “Kruna”. Frankopansku zvijezdu primili su Lucija Tomić, učenica 1. razreda OŠ “Dr. Josipa Pančića” iz Bribira, Vito Čančarević, učenik 4. razreda OŠ “Milan Brozović” iz Kastva i Bernarda Švrljuga, učenica 6. razreda OŠ “Hreljin”. Glavnu nagradu “Kruna” osvojila je za najljepše ljubavno pismo Emili Kosić, učenica 3. razreda OŠ “Frana Krste Frankopana” Krk, područna škola Vrh. Svim nagrađenima zamjenik župana uručio je prigodne poklone, frankopanske slikovnice i tortu DeliciAnu.


Tijekom svečanosti nagrađeni učenici pročitali su svoja ljubavna pisma, a program su glazbenim izvedbama uveličali dječji zbor “Tratinčice” i solisti pri KEC “Glazbeni vrtuljak”.

Sva pristigla pisma izložena su u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja Rijeka u prostoru bivšeg kluba Python, u sklopu izložbe “Putovima Frankopana” koja je otvorena sve do 20. ožujka i to srijedom i nedjeljom od 10 do 13 sati te četvrtkom, petkom i subotom od 16 do 19 sati.