Ostalo 19. svibanj 2015.

Najava: Rimljani ponovno u Crikvenici

Najava: Rimljani ponovno u Crikvenici
Što su jeli, koga su voljeli, a s kime ratovali, čime su se bavili i kako su se zabavljali stari Rimljani? Odgovore će sljedećeg vikenda dati Crikvenica.

U Crikvenici će se uskoro zavrtjeti povijesni kotačić i grad vratiti čak 2.000 godina unatrag. Zaustavit će se 23. i 24. svibnja, u razdoblju antike. U sklopu 9. Dana Ad Turresa posjetitelji će otići na opušteno putovanje i uživati u upoznavanju Rimljana i različitih aspekata zanimljivog života rimskoga naselja, od načina odijevanja, starih zanata, antičke glazbe, plesa i zabavnih igara pa sve do carske povorke i borbi gladijatora.
 
Bogat dvodnevni program

Vikend će biti ispunjen bogatim programom. Za početak, tu je primamljiva antička gastronomija, prezentacija antičkih zanata (kamenoklesar, kovač, košaraš, tkalja...), sajam antičkih proizvoda, likovna radionica i postrojavanje legionara legije Gemina XIII. U programskom će mozaiku svoje istaknuto mjesto pronaći i atraktivni antički zabavljači i plesačice, odvažni krotitelji vatre te nezaobilazne napete borbe gladijatora, a Crikvenicu će svojim dolaskom počastiti, ni manje ni više, nego slavni Cezar i Vespazijan.

Program će se održavati na dvjema lokacijama, u subotu, 23. svibnja u centru Crikvenice, na Trgu Stjepana Radića te u nedjelju, 24. svibnja, u Preradovićevoj ulici pokraj Muzeja Grada Crikvenice, gdje će posebno uživati mališani, koji će kroz igru i animaciju istovremeno učiti, savladavati nove vještine i zabavljati se.

Osim toga, posjetitelji će na zanimljivoj izložbi "845° - Ad Turres" u Muzeju Grada Crikvenice moći saznati što se krije iza naziva Ad Turres. Subotu u 11 sati na rasporedu je besplatno stručno vođenje na hrvatskome, a u nedjelju u 19 sati na engleskome jeziku.
 
Ad Turres 

Arheološka istraživanja potvrdila su da je upravo Ad Turres naziv antičke Crikvenice te da povijesni razvoj grada traje već više od 2.000 godina. Priča počinje na lokalitetu "Igralište" pokraj nogometnog stadiona u Crikvenici, gdje je otkrivena lokalna keramičarska radionica Seksta Metilija Maksima, po svojoj očuvanosti jedinstvena na prostoru Hrvatske. Među brojnim nalazima ističe se rimska amfora, koja je prema nalazištu dobila naziv Crikvenica.

Izvor: TZG Crikvenice