Ostalo 31. siječanj 2023. Izvor: PGŽ

Najavljeno obilježavanje Dana crvenih haljina u PGŽ

Najavljeno obilježavanje Dana crvenih haljina u PGŽ
Dan crvenih haljina, globalna zdravstveno- edukativna akcija s ciljem podizanja svijesti o rizicima moždanog udara kod žena, svoje peto izdanje obilježava ovog petka

Simboličnim odijevanjem u crveno cilj je podržati žene koje su preboljele moždani udar, ukazati na važnost prevencije i zdravog životnog stila te ranog prepoznavanja simptoma.

Obilježavanje akcije, u organizaciji Klinike za neurologiju KBC-a Rijeka i Katedre za neurologiju Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci, te uz podršku Primorsko-goranske županije, su najavili zamjenica župana Marina Medarić, ravnatelj KBC-a Rijeka Alen Ružić, predstojnica Klinike za neurologiju Vladimira Vuletić i predstojnica Kabineta župana Ermina Duraj.

“Svake godine moždani udar ubije dvostruko više žena nego karcinom dojke. Ova činjenica nas mora svih osvijestiti i upozoriti na važnost prevencije”, poručila je zamjenica Medarić naglasivši kako je niz dobrih preventivnih programa krenuo iz Primorsko-goranske županije, a koji su kasnije preuzeti na nacionalnoj razini.

“Iznimno je važno u ranoj fazi liječiti moždani udar intervencijom, znači spasiti mozak, ukinuti invaliditet, a da bi do toga došlo nužno je podizanje svijesti i rano prepoznavanje. Upravo zbog toga prevencija svih bolesti nema alternative, ali kod moždanog udara ona je zaista pitanje daljnjeg života, preživljenje invaliditeta i zato smo ovdje”, rekao je ravnatelj Ružić i zahvalio svima koji su dali obol ovoj akciji.


Glavni znakovi moždanog udara su slabost, utrnulost ruke i noge, smetnje govora, vida, glavobolja, vrtoglavica dok se kod žena mnogo češće javljaju i manje uočljivi simptomi, poput promjene raspoloženja, štucavice, osjećaj slabosti, istaknula je predstojnica Klinike za neurologiju Vladimira Vuletić naglasivši važnost vođenja računa o rizičnim faktorima jer se 80 posto moždanih udara može prevenirati.

Ovogodišnje izdanje Dana crvenih haljina bit će održano u Guvernerovoj palači, a podupire ga niz gospodarstvenika, umjetnika i medija s područja županije, čime je ova zdravstveno-edukativna akcija postala i humanitarno, ali i modno događanje istaknula je predstojnica Kabineta župana Ermina Duraj te ispred Organizacijskog odbora čije su članice i Barbara Udovičić Papeš, Maja Uremović i Jana Bubnič Arčanin ukratko predstavila program obilježavanja.

Kako spriječiti moždani i srčani udar bit će tema panel rasprave s liječnicima o kojem će iz vlastitog iskustva posvjedočiti i preživjele pacijentice. Središnje događanje modna je revija u crvenim haljinama koje će nositi, kako ih je nazvala Duraj, žene pobjednice, a kreacije potpisuju modni dizajneri Juraj Zigman, Peperoncina design, Lusso couture, Sally atelier, butik Rival, Lilium, Miau couture. Za šminku će se pobrinuti Ibeauty studio Ive Berišić. U glazbenom programu nastupat će Ana Kabalin u pratnji Slađane Čolović te Damir Kedžo u pratnji Zvonimira Radišića na gitari dok će na fotografijama sve zabilježiti LaVie photo studio. Svi koji se odazovu, donacijom će sudjelovati u prikupljanju sredstava za nabavku holtera EKG-a i holtera krvnog tlaka, a za uzvrat će dobiti poklon, dizajnersku narukvicu Ive Brukete.

Duraj je zahvalila sponzorima manifestacije Nikasu, Hotelu Malin, Agrolaguni i Cateringu As te medijima pa pozvala sve građane da obuku crveno i odazovu se obilježavanju ove akcije u petak u Guvernerovoj palači s početkom u 17 sati.