Ostalo 9. studeni 2023. Izvor: TZG Opatija

Najslađa opatijska manifestacija očarat će velike i male

Najslađa opatijska manifestacija očarat će velike i male
Bliži se 17. izdanje Festivala čokolade, a pored uživanja u čokoladi ne propustite bogat program radionica, degustacija i izložbi kojima će najslađa opatijska manifestacija očarati i velike i male

Od 10. do 12. studenog u Opatiji će se održati 17. izdanje Festivala čokolade i brojnim posjetiteljima ugrijati srca svima omiljenom delicijom u nevjerojatnim okusima, oblicima i kreacijama. Središte zbivanja bit će sajam “Čokoladna čarolija” u Centru Gervais, a ove se godine program širi i na novu lokaciju- UP Juraj Šporer ugostit će svjetski poznatog proizvođača čokolade Zotter. Čokolada će se naći i u ponudi brojnih kavana, a pored uživanja u čokoladi ne propustite bogat program radionica, degustacija i izložbi kojima će najslađa opatijska manifestacija očarati i velike i male.

Marina Prijatelj, dizajnerica čokolade i vlasnica poznatog opatijskog brenda “Croatian Choco Concept”, autorica je brojnih čokoladnih kreacija kojima postavlja nove choco-gastro trendove u dizajnu, idejama i recepturama, a praline Lungomare samo su jedna od mnogih kojima je prethodnih godina ovaj brend oduševio posjetitelje Festivala čokolade. I ove će godine odrasli i djeca moći sudjelovati u posebno osmišljenim interaktivnim radionicama čiji su autori Croatian Choco Concept, Atelier Ecostyle i Lungomare Chocolates. RetrOpatija Chocolate Experience interaktivna je radionica namijenjena odraslima koji će imati priliku izraditi vlastitu čokoladu RetrOpatija s raznim dodacima i cvijećem, a potom i uživati u degustaciji. Onim najmlađima će osmjeh na lice izmamiti interaktivne radionice RetrOpatija Chocolate Junior pruživši nezaboravan doživljaj ukrašavanja čokolade RetrOpatija. Festival čokolade ima i edukativnu notu, pa ukoliko ste se ikada pitali kako nastaje čokolada, ne propustite ni izložbu “From Bean to Bar” koju je ovaj čokoladni trio osmislio za posjetitelje. Izložbeni edukacijsko-degustacijski postav prikazuje izradu čokolade “bean to bar” u svim procesima - od prženja zrna kakaovca do izrade čokoladnih tabli. 

Croatian Choco Concept pripremio je i jednu posebnu atrakciju - izradu choco retro haljina i modnih detalja u izvedbi akademske kiparice Georgette Yvette Ponte i Delfine Trajčeve. Izradi će posjetitelji svjedočiti tijekom sva tri dana, a nedjelja je rezervirana za spektakularnu modu reviju s choco retro haljinama u glavnoj ulozi. U prizemlju Centra Gevais zasjat će i choco skultpura koju će za cijelo vrijeme trajanja Festivala čokolade izrađivati slastičar čokolatijer Admir Karalić iz Master Martini Hrvatska.

Sve posjetitelje koji uživaju u zanimljivim gastronomskim kombinacijama pozivamo na degustaciju pod nazivom “Pordenone ArtandFood festival meets Opatija Chocolate festival”. Ova senzorna degustacija oduševit će posjetitelje neodoljivim okusima sljubljivanja čokolade i likera u izvedbi najboljih stručnjaka talijanske regije Friuli-Venezia-Giulia. 

Opatija osvaja posjetitelje i vlastitom proizvodnjom čokolade u Milenij Choco svijetu, “tvornici” najzamamnijih delicija u kojoj se ručno stvaraju torte, kolači, keksi, praline s tridesetak vrsta punjenja i čokolade raznih okusa. Degustacije će se održavati od 10. studenoga pa sve do 31. prosinca, a osim hedonističkog užitka u kušanju čokolade, Milenij Choco svijet pružit će djeci i odraslima priliku za kreativno izražavanje te jedinstven “antistres” doživljaj.

Sve one željne putovanja u prošlost, Kavana Strauss će očarati izložbom Opatijski san riječkog čokoladnog slona. Ova ekskluzivna izložba posvećena je još jednoj tvornici čokolade s ovoga područja - nekadašnjoj Tvornici čokolade i kakaa u Rijeci, ujedno i prvoj tvornici čokolade i kakaa u Hrvatskoj. Kavana Strauss postat će i “Choco Wonderland” interaktivnim radionicama tijekom kojih će se mališani moći okušati u slastičarstvu, izradom veselih lizalica iz tvornice čokolade, kao i u slatkom modeliranju, izradom čoko-kesten-ježića.

Svi su programi besplatni za posjetitelje, a obzirom na ograničen broj mjesta potrebna je rezervacija koju je moguće izvršiti na 051/271 310. Rezervirajte svoje mjesto i prepustite se čarima čokolade stvarajući slatke uspomene za cijeli život.

“Slatki uvod u zimu i prosinac donosi nam Festival čokolade, jedna od naših najiščekivanijih i najbolje posjećenih manifestacija. Opatija i čokolada neraskidivo su povezani već više od desetljeća i pol, a festival sa svojim programom i ponudom postao je jedan od najvažnijih motiva dolaska domaćih i stranih gostiju u naš grad. Zato pozivamo sve ljubitelje čokolade, dobre zabave i zanimljivih iskustava, da nam se pridruže i kušaju jedinstvene proizvode te provedu vikend u sjajnoj atmosferi”, zaključila je direktorica Turističke zajednice grada Opatija Suzi Petričić.