Ostalo 7. lipanj 2024. Izvor: PGŽ

Održana hvalevrijedna akcija “Čisto more i obala 2024.”

Održana hvalevrijedna akcija “Čisto more i obala 2024.”
Povodom Svjetskog dana zaštite okoliša koji se obilježava 5. lipnja, Županijski operativni centar za provedbu Plana intervencija kod iznenadnog onečišćenja mora u Primorsko-goranskoj županiji (ŽOC) organizirao je akciju čišćenja mora, obale i podmorja s nazivom: “Čisto more i obala 2024” na području Općine Omišalj.


Čistilo se područje sjeverozapadne i jugozapadne strane otoka Sv. Marko i uvala Voz na Krku. U akciji su sudjelovali članovi ŽOC-a, učenici Pomorske škole Bakar s profesorima, učenici Osnovne škole Kraljevica s učiteljima, djelatnici Dezinsekcije, Jadranski edukativno-istraživački centar za reagiranja na iznenadna onečišćenja mora - ATRAC te ronioci.


Prikupljena je manja količina smeća i raznog otpada iz podmorja i obale. Kako su istaknuli u ŽOC-u, u odnosu na prošle godine, uočen je trend manje količina prikupljenog otpada te su sa zadovoljstvom zaključili kako se prema okolišu odnosimo znatno odgovornije.


O akciji i ulozi ŽOC-a govorili su zapovjednik ŽOC-a Darko Glažar, resorna pročelnica Izabela Linčić Mužić te ostali sudionici akcije koji su posebno naglasili važnost koju ekološke akcije imaju za našu županiju jer čisto more i obala prvi su preduvjet za uspjeh turističke sezone.


Naglašeno je da je akcija samo dio mjera koje provodi ŽOC u cilju podizanja svijesti o potrebi očuvanja čistog mora i obale kako bi se podigla svijest svih uključenih u zaštitu mora o potrebi očuvanja istoga, od malog pojedinca do sustava u cjelini.


Posebnost ovogodišnje akcije je sudjelovanje učenika 4. razreda Osnovne škole Kraljevica za koje je proveden likovni natječaj na tematiku zaštite mora te su od strane žirija odabrani najbolji radovi, a svim sudionicima likovnog natječaja dodijeljene su prigodne nagrade. Učenici su sudjelovali i u edukativnim predavanjima održanim od strane Jadranskog edukativno-istraživačkog centra za reagiranja na iznenadna onečišćenja mora (ATRAC) te učenika 3. razreda Pomorske škole Bakar. Ukupno je u akciji sudjelovalo 60-ak učesnika.