Ostalo 8. veljača 2023. Izvor: TZG Opatija

Opatija spremno čeka spektakularnu 40. "Balinjeradu"

Opatija spremno čeka spektakularnu 40. "Balinjeradu"
Organizatori su za natjecatelje i gledatelje pripremili brojne novitete i inovacije koje će okruglu obljetnicu “najluđe utrke na svijetu” pretvoriti u nezaboravan doživljaj. Otkačena karnevalska atmosfera, “roštanje balinjera”, kreativne i atraktivne maske te neograničene količine dobre glazbe i zabave razlog su zbog kojeg u nedjelju, 12. veljače Opatija postaje nezaobilazna destinacija za sve ljubitelje maškarane tradicije i dobrog provoda. 

Jubilarna, 40. Balinjerada održat će se ove nedjelje, 12. veljače, kada će balinjere ponovo “zaroštati” opatijskim asfaltom, a maskirani natjecatelji najluđe utrke na svijetu sjuriti se niz glavnu ulicu. Tradicionalno karnevalsko zbivanje koje već više od četiri desetljeća okuplja stotine sudionika i tisuće gledatelja u svom će “okruglom” izdanju predstaviti i brojne inovacije. 


Vizualno najimpresivnija novost odnosi se na uređenje staze, koja će biti zatvorena ogradicama i ukrašena nekad neizostavnim dekorom utrka- zaštitama od guma i sijena kakve su bile “standardna oprema” svjetski poznatog automoto prvenstva na Preluci. Atraktivan spust natjecatelja trasom utrke od hotela Pariz do Slatine u neobičnim vozilima na kugličnim ležajevima, dobit će dodatnu “notu spektakla” rampom i prskalicama koje sudionike očekuju na cilju. Balinjerada i Karneval sinonim su za dobru zabavu, za koju će se pobrinuti “otac Balinjerade” Duško Jeličić- Dule i njegova Bonaca na startu te Dellboysi na cilju, dok će odličnu atmosferu održavati voditeljski kvartet: Mario Lipovšek Battifiaca i Irena Grdinić ispratit će natjecatelje na startu utrke, Borna Šmer pozdravit će ih na središnjem dijelu kod Tisak Medije, a Dražen Turina Šajeta dočekati na ciljnoj ravnini. 


“Punih četiri desetljeća prošlo je od kada su zaljubljenici u karneval, na čelu s našim doživotnim počasnim direktorom Balinjerade Duškom Jeličićem- Duletom, osmislili ovu jedinstvenu karnevalsku utrku. S Balinjeradom su odrasli mnogi Opatijci i ona je sasvim logično postala naš zaštitni znak. Njegujemo svoju bogatu tradiciju, a ujedno smo stvorili prepoznatljiv turistički proizvod koji nam dovodi mnoge goste u Opatiju u ovo doba godine. Pozivam sve ljubitelje dobre zabave i karnevalskih običaja da nam se pridruže i ove nedjelje na 40. Balinjeradi u Opatiji”, naglasio je gradonačelnik Opatije Fernando Kirigin. 


Zbivanja Balinjerade kreću već od 10 sati, kada je zakazan trening, a uz natjecatelje, priliku da osjete stazu dobit će i svi zainteresirani posjetitelji koji mogu iskoristiti usluge posebne “Taxi Balinjere”- besplatne vožnje uz pratnju stručnih vozača koji će ih provesti stazom. Službeni početak utrke je točno u 12 sati, kada će “safety car” pripremiti stazu za službeno otvorenje uz Puhački orkestar Lovran te Mažoretkinje Opatijske rivijere. Prvi će se na “karićima”, revijalno, niz stazu niz stazu spustiti gradonačelnik Opatije Fernando Kirigin, direktorica TZG Opatije Suzi Petričić, pokretač Balinjerade Duško Jeličić Dule, zamjenica gradonačelnika Kristina Đukić, glavni ravnatelj HRT-a Robert Šveb, voditelji ovogodišnje Dore Marko Tolja i Mirko Fodor, Meštar Sandi, kraljica Riječkog karnevala Maja Babin i drugi. 


Nakon službenog defilea, niz stazu će se sjuriti natjecatelji u tradicionalnim kategorijama Monopatini, Unjuli, Dvojki te Amerikanska vozila, kod kojih nije cilj brzina, već atrakcija za publiku. Kako kažu propozicije natjecanja, to su vozila “za lepo videt”. Najbrže, najmlađe, najdojmljivije, ali i najsporije čekaju nagrade, a tradicionalno će biti proglašena i Miss Balinjerade. Nagrade za jubilarno izdanje Balinjerade osigurali su Zlatarna Frederico, Noa studio za masažu, Trattoria Mandrač i Katarina line, koja poklanja sedmodnevno krstarenje Jadranom. Po završetku utrke, karnevalska zbivanja nastavit će se defileom karnevalskih grupa te zabavom na Slatini. 


“Balinjerada je jedinstveno, najoriginalnije karnevalsko događanje, koje privlači brojne posjetitelje željne „maškaranog šušura“ i posebne atmosfere koja vlada gradom na dan utrke. Atraktivne maske, dobro raspoloženje, kreativne ideje natjecatelja i roštanje balinjera neizostavan su dio karnevalske tradicije, a umijeće izrade i vožnje „karića“ prenosi se iz generacije na generaciju. Ove nedjelje čeka nas posebno, jubilarno izdanje Balinjerade, koje će biti najveće i najspektakularnije dosad i očekujemo velik broj sudionika i gledatelja koji će biti dijelom naše velike proslave”, poručila je direktorica TZ grada Opatija Suzi Petričić. 

Privremena prometna regulacija

Radi održavanja “Balinjerade 2023.” u nedjelju, 12. veljače od 9 do 15 sati za sav promet bit će zatvorena Ulica maršala Tita od raskrižja s Ulicom V.C. Emina (skretanje za opatijsku luku) do Slatine (ex hotel Zagreb). Ujedno se od 7 do 15 sati zabranjuje parkiranje na označenim parkirnim mjestima u Ulici maršala Tita, na dionici odvijanja ”Balinjerade 2023.”, od raskrižja s Ulicom V.C. Emina (skretanje za opatijsku luku), do Slatine (ex hotel Zagreb).