Ostalo 26. studeni 2019.

Paljenjem lampica na velikoj jelki počinje opatijski Advent 

Paljenjem lampica na velikoj jelki počinje opatijski Advent 

Čak 250 događanja tijekom šest tjedana programa Najljepšeg Adventa uz more garancija su dobre zabave na poznatim adventskim lokacijama: ispred Šporera, na Ljetnoj pozornici i pred “mrkatom”, ali i u čitavom gradu te brojnim hotelima i ugostiteljskim objektima. Dobra glazba, zabava za mališane, raskošno okićene ulice, bajkoviti Park sv. Jakova, klizanje uz more te vrhunski zimski gastronomski specijaliteti učinit će i ovaj Advent u Opatiji nezaboravnim.

Blagdanska čarolija uskoro se vraća u Opatiju, čije će ulice, trgove i parkove ukrasiti Najljepši Advent uz more. Adventski program građanima i posjetiteljima pružit će šest tjedana ispunjenih bogatim i zanimljivim događanjima na tri glavne lokacije: ispred Umjetničkog paviljona Juraj Šporer, na Ljetnoj pozornici te pred gradskom tržnicom, ali i u Parku sv. Jakova, na Slatini, u Centru Gervais, brojnim gradskim hotelskim i ugostiteljskim objektima te na učkarskom prijevoju Poklon.


Atraktivno otvorenje Adventa u Opatiji održat će se u petak, 29. studenog, svečanim paljenjem božićnih dekoracija i lampica na velikoj jelki ispred gradske tržnice, a u isto vrijeme zasvijetlit će sve božićne dekoracije u čitavom gradu. Pritom će se prvi puta bajkovita blagdanska atmosfera proširiti i na čitavo područje Parka sv. Jakova koji će zablistati uz više od tri kilometra lampica, tisuću dekorativnih kuglica i ukrasnih elemenata te brojnih samostojećih svjetlosnih dekoracija, financiranih sredstvima Turističke zajednice i Liburnia Riviera Hotela.

Paljenje lampica pratit će i prigodan program na “mrkatu” koji počinje u 17 sati, a nastupit će Klapa Kastav, zbor Dječjeg vrtića Opatija i DJ Alex Sabattini. Istog dana, ali nešto ranije, već od 16 sati, mališani su pozvani na druženje u Kućicu Orašara koja će se tijekom blagdana smjestiti u Umjetnički paviljon Juraj Šporer. Djecu će tu dočekati raspoloženi vilenjaci i orašari spremni za zabavu, igru te razne radionice i predstave, u kojima će moći uživati svakodnevno: do 20. prosinca, radnim danom, animacija će se održavati od 16 do 19 sati, a nakon tog datuma od 12 do 19 sati, dok će čitavog Adventa vrata ovog kutka za mališane vikendom biti otvorena od 10 do 19 sati. 


Neće se kod Šporera zabavljati samo djeca, već i svi kojima je pri srcu odlična glazba, ukusne zimske delicije i fantastična atmosfera u dobrom društvu, jer Božićni sajam s prigodnim ponudom bit će otvoren radnim danima od 12 do 23, a vikendom od 10 do 23 sata. Druženje u večernjim satima pratit će i svakodnevni glazbeni programi, a prvi će se na pozornicu popeti Xfinity band za “Opening party” koji će krenuti u 20 sati u petak, 29. studenog. Sve do 2. siječnja, do kada će trajati Advent kod Šporera, izmijenit će se na toj pozornici brojni DJ majstori i poznati glazbenici, među kojima su iskusni Whiteheads, veseli Kantridersi, rokeri Dellboys, emotivni Iman Trio Acoustic, razigrani The Janitors, otkačeni Techno Vikings, spontani Dražen Turina Šajeta, zabavni The Bourbon Hunters, “nabrijani” Jed Becker's Group, atmosferični Vedran Ružić Trio, kao i Opatijka prekrasnog glasa Martina Majerle, ali i ponajbolji domaći šansonijer Marko Tolja te mnogi drugi. 

Od subote, 30. studenog, svake naredne subote, u parku na Slatini, kraj najpoznatije opatijske fontane, palit će se po jedna velika Adventska svijeća, a prve večeri, s početkom u 19 sati, u programu će nastupiti Martina Majerle i KUD “Učka” Matulji. 


Ljetna pozornica i ove će godine postati “zimska pozornica” s Ledenom čarolijom koja će opatijsku otvorenu scenu pretvoriti u klizalište, čiji će led za učenje i igru na klizaljkama biti otvoren svakodnevno sve do 12. siječnja, i to od ponedjeljka do četvrtka od 13 do 21 sat, petkom od 13 do 22 sata, subotom od 10 do 22 sata, a nedjeljom od 10 do 21 sat. Prvi će led „isprobati“ Klizački klub Medo iz Zagreba koji priprema atraktivan program za svečano otvorenje zakazano za nedjelju, 1. prosinca u 17 sati. Onima kojima je od užitaka na ledu draži užitak uz klizalište, Ledena čarolija ponudit će zabavu uz božićni sajam u prigodnim drvenim kućicama te glazbene programe koji će se održavati svakog dana od 19 sati. U sklopu Ledene čarolije održat će se i škola klizanja, uz termine ponedjeljkom, srijedom i petkom od 15 do 17 sati. 

Centar Gervais bit će domaćin Festivalu čokolade koji će trajati od 6. do 8. prosinca, ali i brojnim drugim događanjima kao što su prezentacija turističke ponude Feel & Taste uz sajam autohtonih domaćih proizvoda, stand up nastupi Ivana Šarića te svečani božićno-novogodišnji koncert na kojem će nastupiti Renata Sabljak, Đani Stipaničev i Revijski orkestar Zagrebačke filharmonije. I klub Gervais, smješten na najnižoj etaži opatijskog kulturnog centra imat će svoje blagdanske adute- ljubitelje elektronske glazbe privući će veliki predbožićni party, a ljubitelje borilačkih sportova Opatija Fight Night 11.  


Nakon svečanog paljenja lampica 29. studenog, gradska tržnica bit će do Nove godine mjesto prigodnih događanja i božićnog sajma, a na prijelazu stare i Nove godine atmosferu će hitovima koji su obilježili 20. stoljeće do vrhunca (ili do usijanja) dovesti bendovi koji nastupaju u programu “Opatija Tribute to the Legends”- Queen Real Tribute, Abba Real Tribute te posebni gosti. Bit će to tek jedan od četiri (n)ovogodišnja dočeka u Opatiji. Naime, uz centralnu feštu na gradskoj tržnici, 2020. godinu Opatijci i njihovi gosti dočekat će i kod Šporera gdje će slaviti uz groove i funky ritam Grooversa te na Ljetnoj pozornici gdje će u podne slaviti najmlađi, a u ponoć se oni stariji zabavljati uz rock'n'roll Dellboysa

Uz novogodišnji doček, Advent na “mrkatu” ponudit će još nekoliko zanimljivih programa, među kojima su show iluzioniste Andreja Škedela, koncert Alena Vitasovića te “Ludi Badnjak u Opatiji” koji će dan prije Božića ispuniti glazbom i gastronomskom ponudom, a navečer prostor ispred gradske tržnice pretvoriti u veliku diskoteku uz light show i nastupe DJ legendi ovog kraja. Nesmetano uživanje u glazbi koja će potrajati do kasnih večernjih sati omogućit će i zatvaranje ove dionice ceste za sav promet- umjesto automobila, centrom grada zavladat će muzika i ples.


Uz glavne adventske lokacije u Opatiji, blagdanski program dobrom će atmosferom “ugrijati” i druge dijelove grada, jer se od 29. studenog pa do 12. siječnja održava oko 250 različitih programa. Tako će se Djed Mraz ponovo vratiti u svoju zimsku rezidenciju na Poklonu gdje će se od 13. do 15. prosinca održati Božićna bajka u Parku prirode Učka, a poznati trener Mario Mlinarić pobrinut će se da blagdanski hedonizam povežemo i s rekreacijom pa će 14. prosinca sve zainteresirane povesti u božićnu šetnju od Opatije do Veprinca i natrag.

Uz druženje, glazbu i gastronomske specijalitete, blagdansko vrijeme povezano je i s darivanjem, a Opatija će svoje posjetitelje i građane darivati besplatnim parkiranjem.