Ostalo 23. siječanj 2023. Izvor: PGŽ

PGŽ osigurala preko 10 milijuna eura za školske objekte

PGŽ osigurala preko 10 milijuna eura za školske objekte
Primorsko- goranska županija osigurala preko 10 milijuna eura za kapitalne investicije u školske objekte, od danas prijave za upis u 1. razrede osnovnih škola za šk. god. 2023./2024. 

Za provedbu logopedske terapije na području Gorskog kotara Primorsko- goranska županija osigurala je 11.226,00 eura, izvijestila je zamjenica župana Marina Medarić na redovitom susretu s novinarima. Riječ je o polovici ukupnog iznosa godišnjeg troška rada logopeda čiju drugu polovicu osiguravaju sedam goranskih gradova i općina na čelu s Gradom Delnice gdje se terapija i provodi. U program su uključena djeca predškolske dobi i nižih razreda, a polazi ju oko 70 djece.

Prihvaćen je godišnji Plan i program rada Županijskog savjeta za sigurnost prometa na cestama. Savjet je osnovan s ciljem razvijanja prometne kulture te na tu temu provodi niz akcija, a ove godine posebna pozornost daje se radu s najmlađim. Za rad Savjeta u 2023. godini namijenjeno je 66.500,00 eura, kazala je zamjenica.

Danas su započele prijave za upise u 1. razrede osnovnih škola na području PGŽ-a za školsku godinu 2023./2024. i traju tijekom ovog tjedna, priopćila je resorna pročelnica Edita Stilin. Prema podacima Policijske uprave PGŽ u županiji je 2417 budućih prvašića. Pridoda li se tome odgoda od prošle godine, ukupna brojka iznosi oko 2600 učenika. Dana 15. veljače 2023. započinje utvrđivanje psiho-fizičkog stanja za djecu s teškoćama u razvoju, a za ostalu djecu od 31. ožujka do zaključno 15. lipnja 2023. godine. Županijski Upravni odjel za odgoj i obrazovanje donijet će Rješenje o utvrđivanju psihofizičkog stanja djeteta za svakog pojedinog učenika.

Pročelnica je rezimirala i predstojeća kapitalna i investicijska ulaganja u županijske školske objekte, a za što je PGŽ osigurala 10.144.000,00 eura. U planu je dovršetak dogradnje OŠ Ivana Rabljanina Rab, uređenje područne škole Eugena Kumičića u Mošćeničkoj Dragi, uređenje OŠ Jurja Klovića u Triblju i nastavak unutarnjeg uređenja dvorane OŠ Klana. Na Nacionalni plan oporavka i otpornosti kandidirat će se novu osnovnu školu i školsku sportsku dvoranu na Marinićima i novu područnu školu OŠ Milan Brozović Kastav te započeti s dogradnjom područne škole u Dobrinju. Radi se i na izradi projektne dokumentacije na izgradnji školske sportske dvorane OŠ Maria Martinolića Mali Lošinj i Željezničko-tehničke škole Moravice.  

Resornom ministarstvu dostavljen je zahtjev za reakreditacijom Ugostiteljske škole Opatija kao Regionalnog centra kompetentnosti u (pod)sektoru turizma i ugostiteljstva s obzirom na protek pet godina od imenovanja 2018. godine. U svrhu održivosti projekta, od 2024. godine Primorsko-goranska županija financirat će jednog zaposlenika u Centru.

Nastavlja se program produženog boravka za učenike putnike koji se provodi u 10 osnovnih škola. Za drugo polugodište PGŽ će izdvojiti 6.231,00 eura za financiranje rada učitelja koji ostaju nakon redovne nastave, a do polaska prijevoza.

Donijet je Program održavanja sportskih objekata u Gorskom kotaru u 2023. godini vrijedan 785.000,00 eura, od kojih se oko 320.000,00 eura odnosi na održavanje i upravljanje osam sportskih objekata u Delnicama, a 466.000,00 eura na upravljanje sportskom infrastrukturom na Platku, istaknula je resorna pročelnica Sonja Šišić.