Ostalo 22. prosinac 2023. Klaudio Vrančić

Plavo- zelena županija i dalje među najrazvijenijima

Plavo- zelena županija i dalje među najrazvijenijima
Božićno-novogodišnji prijem Primorsko-goranske županije, održan u Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku, bio je idealna prilika za osvrt na godinu na izmaku, ali i najavu 2024. Tradicionalno, uoči božićnih i novogodišnjih blagdana, brojnim se uzvanicima obratio primorsko- goranski župan Zlatko Komadina. 


“Primorsko-goranska županija nastavila je s ulaganjima u školski sustav, poput otvorenja sportske dvorane i adaptacije praktikuma Medicinske škole u Rijeci, uređenja osnovnih škola u Krku, Rabu i Dobrinju, igrališta Učeničkog doma Kvarner, a započela je i priprema za izgradnju škola u Kastvu i Viškovu. Ne smijemo zaboraviti ni obnovu naše Ugostiteljske škole u Opatiji, iznimno vrijedan projekt kojim značajno osuvremenjujemo kvalitetu obrazovanja u toj ustanovi. Pokrenuli smo radove na Zdravstvenom centru Rujevica u okviru kojeg se projektiraju nova zgrada Gorske službe spašavanja s helidromom, županijski Dom zdravlja i Centar za hitnu medicinu, kao i novi Dom zdravlja u Opatiji. Nastavili smo s uređenjem specijalne bolnice Insula Rab, preuredili dječji odjel crikveničke Thalassotherapije, a naša hitna medicinska služba kontinuirano se oprema novim vozilima. Kao socijalno osjetljiva županija mladim obiteljima omogućavamo priuštivi najam, kao i životni prostor žrtvama obiteljskog nasilja. Onkološkim pacijentima omogućavamo besplatan prijevoz, a za potrebe pacijentica iz Gorskoga kotara i otoka investirali smo u mobilni mamograf. Ulažemo u specijalizacije liječnika Doma zdravlja i hitne, a pogotovo obiteljske medicine”, kazao je Komadina.


Župan se osvrnuo i na velika ulaganja u Platak i Gorski kotar, pomorsku infrastrukturu, poduzetništvo, a i istaknuo je i ulaganja u Muzejsku zbirku Kastavštine i Guvernerovu palaču. 

“Kao zajednica, uvjereni smo da možemo bolje i više. Godina u koju uskoro ulazimo također je obljetničarska - slavimo 180 godina turizma u Opatiji, odnosno obljetnicu početka turizma u Hrvatskoj. Obilježit ćemo i 150 godina turizma Gorskog kotara u Fužinama, a te obljetnice izvrsno simboliziraju naše napore u povezivanju mora i njegova zaleđa”, rekao je Komadina, poručivši kako je Primorsko- goranska županija i dalje među najrazvijenijim županijama u zemlji. “Želimo i moramo postići više jer naš kraj to zaslužuje”, zaključio je župan.


Svečanost su uveličali udruga “Žene za otok”, Kašetica Primorsko-goranska i izvođači: Nikolina Tomljanović, Sergej Božić, Mateo Resman te Vokalna skupina DIM.