Ostalo 23. travanj 2015.

Potrubi za čisti okoliš

Potrubi za čisti okoliš
Uz dječju ciku i sirenu brodica na opatijskom mulu lansirana je Plava čistka, u sklopu regionalnog projekta mediteranskih zemalja "Let's do it Mediterranean" i obilježen Dan planeta Zemlje. 
 
Uz pomoć brodova u opatijskoj luci, djece iz Dječjeg vrtića Opatija i aktivista udruge Žmergo poslan je zeleno-plavi poziv za veće učešće u brizi za naš okoliš, more i Zemlju.
 
U prijepodnevnim satima dana održane su edukativne igre za najmlađe poput Ruleta, Memorija, Kola sreće i Male škole, kao i  je likovna radionica na temu dječjeg viđenja planeta Zemlje i ljubavi prema moru. Održan je  i glasni zvučni performans u kojem su okupljeni potrubili i zazviždali s ciljem podsjećanja javnosti na potrebu velikog zaokreta u poimanju međuzavisnosti kvalitetnog života i okoliša, u kojem živimo. 
 
Ova akcija je također bio povod za lansiranje Plave čistke, koja se provodi u suradnji sa zemljama mediteranskog prstena pod nazivom Let's do it Mediterranean! te poziv građanima Opatije, ali i Hrvatske na sudjelovanje u akciji   čišćenja mora, podmorja i priobalja. Sastanak s morem je zakazan za 09. svibnja, kada će se čistiti na cijelom Mediteranu i time ostaviti najmlađima ljepši i zdraviji svijet.
 
Dan planeta Zemlje obilježava se svake godine 22. travnja u cijelome svijetu putem brojnih događaja posvećenih očuvanju i zaštiti okoliša. Obilježavanje Dana planeta Zemlje usmjereno je prema zaštiti prirodnih resursa našeg planeta i ima za cilj skrenuti pozornost na opasnost koja prijeti životu na Zemlji.
 
Izvor: Žmergo