Ostalo 14. rujan 2023. M.Krpan

Povijest na kotačima - druga izložba oldtimera u Rijeci

Povijest na kotačima - druga izložba oldtimera u Rijeci
Oldtimer klub “Rijeka 1996” ponovo organizira dvodnevnu izložbu automobila i motocikala članova matičnog kluba, uz prateći sadržaj

Sredinom studenog prošle godine Oldtimer klub “Rijeka 1996” organizirao je prvu specijaliziranu izložbu povijesnih automobila i motocikala, auto modela i sajam rabljenih dijelova za starodobna vozila. Bio je to pun pogodak u višegodišnjoj uspješnoj djelatnosti kluba, kako prikazanim na izložbi, tako i iznimno velikim brojem posjetitelja. Ponukani tim uspjehom, ove će se godine, u nešto ranijem terminu, 16. i 17. rujna održati drugo izdanje izložbe jedinstvena imena “FA-RI 2023.” u velikoj dvorani nekadašnjeg Exportdrva na Delti. Ulaz će biti slobodan, a dnevni ritam posjete određen je od 9 do 19 sati.

“Izložbu ćemo oplemeniti sa stotinjak izložaka, automobila i motocikala u vlasništvu uglavnom naših članova, uz poneki gostujući eksponat. Koncept ovogodišnje izložbe zamišljen je kao prikaz proizvedenih modela automobila po zemljama, s jedne strane zapada Njemačke, Francuske, Italije i slično, a s druge zemalja proizvođača s istoka. Posebno će biti prezentirana vozila ratnog doba naše povijesti, a bit će tu i tri poslastice- Mercedes 280S proizveden 1977. godine, iz nekadašnje ergele Titovog protokola, danas u vlasništvu Grada Rijeke koji nam ga ustupljuje za ovu prigodu, potom kamion proizvodnje riječke tvornice Torpedo, pronađen u Virovitici, a danas u posjedu Muzeja Grada Rijeke, te filmska automobilska ikona marke De Lorean DMC-12 iz 1982. godine, znanog po filmu Povratak u budućnost u vlasništvu Leona Španjola, člana našeg kluba”, kazao je Mateo Licul, jedan od članova kluba na susretu s novinarima u riječkoj Gradskoj vijećnici.

Bio je to samo kratki presjek ljepotana na četiri kotača, dok će onih na dva ili tri kotača, motocikala, biti mamac za oči različitim generacijama posjetitelja. Od više modela Moto Guzzija i najstarijeg iz 1928. godine, do brojnih Gilera, više modela talijanske ikone Vespe, pa do kultnog Tomosa, o kojem će u mini kinu izložbenog prostora biti prikazivan i film “Tomos- Made in Jugoslavija” autora Petra Lebana koje je ustupio History film festival.

Uz izložena vozila još su dvije značajne sastavnice manifestacije, modeli automobila i sajam rabljene opreme i dijelova za povijesna vozila.


“Na katu izložbenog prostora i ove će se godine prezentirati brojni kolekcionari autića, svih vrsta modela automobila i motocikala koji su u stalnom međusobnom kontaktu putem Facebook i drugih društvenih mreža, a sve češće iznalaze načine da uživo predstave svoje kolekcije. Izložba, razmjena, kupoprodaja dio je dvodnevne aktivnosti 40-ak izlagača koji stižu s tisućama modela iz Hrvatske, Slovenije, Mađarske, Austrije i Srbije. Zahvalni smo i brojnim volonterima okupljenim u HKD Sušak koji će dva dana izložbe biti na usluzi posjetiteljima i izlagačima” istaknuo je jedan od zaslužnih za taj segment manifestacije Lucio Vidotto.

“Oldtimer kluba Rijeka 1996” djeluje 27 godina, a na aktivnosti, uspjehe i probleme s kojima se suočavaju članovi jednog od najstarijih, ali i najboljih hrvatskih klubova, na što se osvrnuo Marino Radan, predsjednik Kluba.

“Reaktivirali smo aktivnosti kluba posljednje tri godine, omasovili i pomladili članstvo, obogatili vozni park u vlasništvu naših članova, organiziramo izuzetno uspješne susrete automobilista i motociklista, kao i sportski segment o okviru Prvenstva Hrvatskog oldtimer saveza. Ove smo godine upisali povijesni podatak kao jedini klub čiji su članovi postali ekipni prvaci i auto i moto rally Prvenstva HROS-a, prvi u obje konkurencije u istoj godini, uz niz pojedinačnih naslova. Želja nam je da izložba traje koji dan dulje, da vrijedna povijesna baština ne bude daleko od očiju javnosti. Želimo iznaći mogućnost stalnog postava povijesnih vozila,kao i klupskog prostora u gradu, na čemu imamo podršku gradskih struktura, ali traži se adekvatni i raspoloživi prostor. Time bi se i sadržaji za turiste našeg grada obogatili”, kazao je Radan.

Izložbu će pratiti prezentacija bogate povijesti auto-moto sporta na području Kvarnera, kao i gastro ponuda. Svima koji dođu u posjetu izložbi osigurano je besplatno parkiranje u krugu Exportdrva, a vrijedni članovi OTK Rijeka 1996 izložbu poklanjaju sebi, gradu i svim posjetiteljima.